lördag 22 november 2014

Bloggvärldens queer-folk

Numera händer det aldrig att jag debatterar anonymt. Men en gång för många år sedan hade jag skrivit i ett känsligt ämne under signatur. Jag minns idag inte vad det gällde, men jag kommer ihåg att jag blev påhoppad efteråt, och det intressanta var att den som kommenterade min insändare verkade ta för givet att jag var en man. Min signatur avslöjade inget kön!

Man kan försöka förvilla ordentligt i debatter genom att ge sig ut för att vara någon med ett annat namn. För många år sedan - det också- var det någon med ett konstigt kvinnonamn som hade svarat mig i Kyrkans tidning i en debatt. Jag blev lite misstänksam och anade varifrån svaret kom, och kollade upp den angivna personen, som i vart fall inte existerade i sinnevärlden i Sverige, vilket jag misstänkte.

Det händer ibland att jag känner igen - eller i vart fall tror mig känna igen - den som skriver. Speciellt märkligt är ju inte detta eftersom jag är språkmänniska och har studerat och jobbat med svenska i stort sett hela mitt arbetsliv. Då blir man rätt bra på att identifiera stilarter och personliga uttryck. 
I sådana fall har jag ibland också gjort precis den upptäckten att någon klär sig i kvinnokläder fastän han är man.
Sådana personer måste man väl säga är bloggvärldens egen lilla queer-grupp, eller hur?

               Önskar er en trevlig fortsättning på helgen!


Inga kommentarer: