tisdag 24 april 2012

Pinsam brist på verklighetsförankring

Nu börjar till och med sjuksköterskekolleger, som har jobbat i många år, ge sina synpunkter på sjuksköterskestudenternas omogna och verklighetsfrämmande uppförande.
Vad är det som gör att de tror sig vara värda mycket mer än andra akademikergrupper, som exempelvis högstadie/gymnasielärare som är nyutexaminerade? Vad är det som gör att de tror sig vara värda mer än kolleger som har jobbat i många år? För de kan väl inte vara så korkade att de tror att samtligas löner kommer att höjas!
Vårdförbundet får nog skaffa en ny ordförande efter hennes löjliga och kaxiga uttalanden, som säkert är emot gällande kollektivavtal.

Jag upprepar vad jag har skrivit flera gånger; det är inte så här man höjer löner! Är det den här sortens folk vi vill ha i vården?
Det tror jag inte att många svarar ja till. Studenterna håller nog på att förstöra trovärdigheten för kåren! Definitivt, tror jag! 

Det är lätt att tappa sin trovärdighet! Se på kungens raserade popularitet!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag har uppfattat det, så är det upp till varje sjukhus. Det finns de som fått sommarvik med högre lön än 24.
De nya anser sig inte mer värda.
Det har jag inte hört att de sagt eller skrivit. Det är de redan verksamma, som är för lågt värderade.
Varför vill du inte gå med på, att höja kårens status och visa uppskattning av deras arbete, genom att ge högre lön?
Det vill väl de flesta.

nya tant lila sa...

Statusen höjs genom att människor gör ett bra jobb och visar ansvar. Det är inget ansvarstagande att låta sjuka människor få bristande vård. Hoppas att även en del av de strejkande blir sjuka i sommar och inte får den vård de behöver!
Jag glömmer aldrig den förfärliga strejken för några år sedan då jättesjuka stackars människor, ibland till och med gamla, fick transporteras hit och dit.
Vissa grupper i samhället borde helt enkelt inte ha strejkrätt, som det var förr!
Sjuksköterskor ska jämföra sig med förskollärare, även om de senare har ett halvt års längre utbildning. Jag vet inte vad det är de jämför sig med lönemässigt.
Gymnasielärare som har FEM års utbildning och i min kommun har 20500 kronor i ingångslön!!!?
Sjuksköterskerna lever i en falsk värld. Inga löner i offentlig verksamhet ser ut som de tror. De ska väl inte jämföra sig med läkarna!

nya tant lila sa...

Sedan tror jag inte alls att de flesta människor tycker att kraven är motiverade! Varför skulle de vara det? Då är det ju en massa människor i det här samhället som är för lågt betalda! Sjuksköterskor är inte extremt lågt betalda.

nya tant lila sa...

Även om sjuksköterskestudenterna inte rent ut har sagt eller skrivit att de skulle vara värda mer i lön än de som redan arbetat i många år, så borde de ju begripa att resultatet som visas blir detta om deras krav skulle gå igenom. Vad jag har hört från människor som jobbar på sjukhus är att det tar ca ett halvt år att få in dem i arbetet på en avdelning. De verkar då rakt inte stödja tilltaget.

nya tant lila sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
vally sa...

Hej vännen.
Jag blev anonym. Helt oavsiktligt.

Vi har olika åsikter.

Jo det är många som håller med mej.
Alla jag har talat med.
Så du menar att de nyutexaminerade är gröngölingar.
Skall de öva sig som vikarier nu i sommar på de stackars behövande? Det låter illavarslande.
Så är det naturligtvis inte. De är fullt kompetenta och kommer ut med senaste rönen och är noga utvalda.

Anonym sa...

Dessvärre, Vally, är det inte så att de är fullt kompetenta. De kommer ut som lärlingar, inget annat. De kommer ut för att öva sig och - förhoppningsvis - så småningom bli duktiga sköterskor.

Sjuksköterskorna jämför sig, helt klart, med läkarna men det är en himmelsvid skillnad i kompetens. Det kan jag, som sjuk i ett antal olika sjukdomar där jag träffat på både sköterskor och läkare, intyga. Sjuksköterskorna kan ingenting - i jämförelse.

En god vän, som varit sjuksköterska i ett år, får ut drygt 18 000 kr efter skatt. Det är inte dåligt. Sjuksköterskor ska inte helgonförklaras, de ska jämföra sig med jämförbara grupper och då är de - faktiskt - tämligen välavlönade. Nya tant lila har tagit upp bl.a. lärare. Jag kan nämna att nyexaminerade jurister, med betydligt längre utbildning, tjänar sämre än nya sjuksköterskor.

Klara

nya tant lila sa...

Ja, förmodligen jämför de sig med läkarna! Det verkar vara en total brist på verklighetsförankring.

LFL sa...

Utan läkare dör en del. Utan bönder dör alla. En bonde bör tjäna mångdubbelt mer än en läkare, och en kvalificerad lantarbetare bör tjäna mångdubbelt mer än en sjuksköterska. Är det verkligen rätt personer, som väljs ut till sjuksköterskeutbildning, när de bär sig åt så här? Genom att lägga beslag på utbildningsplatserna hindrar de andra att bli sjuksköterskor. Eftersom det tydligen nu inte handlar om ersättning för arbete, utan om jämförelser, somliga kan ju inte vara bättre än andra, om inte somliga är sämre än andra, borde alltså de arbetslösa få en rejäl kompensation för att sjuksköterskestudenterna har lagt beslag på deras utbildningsplatser. De, som städar på sjukhus, borde också ha sjuksköteskelöner. De har ju avstått från högstatusjobben för att utföra de lågstatusjobb, som någon måste göra. Att göra sjuka och hjälpbehövande beroende av sig, och sedan tacka för den fina utbildningen genom att vägra arbeta i de jobb, som de har fått utbildning, till kan tyda på någon sorts vanföreställning. Röntga deras hjärnor, också!

vally sa...

Nej snälla. De jämför sig inte med läkarna. Den lön de begär är ju inga pengar i den jämförelsebilden.

Anonym sa...

Vilka jämför de sig med då, Vally? Var kommer deras idéer ifrån?

Jag vill inte sänka lönerna för sjuksköterskor men efter de senaste årens löneökningar anser jag att de har en bra lön utifrån såväl utbildning som ansvar.

Klara

nya tant lila sa...

Jag undrar också vilka de jämför sig med. De borde alltså jämföra sig med förskollärarna, även om dessa har ett halvt års längre utbildning, det vill säga 3,5 år.
Medellönen för förskollärarna vid ca 37 års ålder efter nästan tio års arbete är ca 23 200 kronor! Vem ska klaga?

vally sa...

Idéer. Hur kan man säga så om människor, som vill jobba och tjäna sitt uppehälle i denna speciella miljö.
Så ni alla, som tycker att de bär sig etisk oansvarigt åt, menar att ni är så himla ansvarstagande och fullkomliga då.
Jag tror jag svämmar över.
Det är väl inte en hop idealister med änglavingar
som går ut med sjuksköterskeexamen.
Stöd dem istället. Det är väl välvilligare mot både vårdare och vårdtagare.
Vad handlar denna morvilja från en del om. Den är fullständigt ologisk.

nya tant lila sa...

Nej, Vally, det är nog inga änglar som går ut från någon utbildning, men de flesta människor brukar ha en susning om vad de kommer att få i lön efteråt. Och det skadar inte att känna till vad andra människor i liknande positioner tjänar. Det är ju denna omedvetenhet som vi reagerar på. De verkar fantisera om förhållanden som inte finns i verkligheten.

vally sa...

Omedvetenheten gör jag om till medvetenhet.
Vad är det fantiserar om, som inte finns i verkligheten?
De är säkert väl medvetna om vilket arbete och ansvar som väntar dem.
Hoppas inte du tycker att de skall tiga och lida i all evighet.

nya tant lila sa...

De måste ju vara omedvetna om vad folk med samma utbildningstid tjänar i andra fall.
Vad skulle de lida för? Det är det nog inte många som begriper?
Förvånar mig att de klagande inte i stället har blivit läkare eller civilingenjörer!

LFL sa...

De jämför sig tydligen med de mest avlönade i yrken med väldigt hård konkurrens om jobben, och väldigt hård konkurrens bland dem, som fått jobb, om de högsta befattningarna.

Alla som har en civilekonomutbildning blir inte verkställande direktörer i något av de 20 största bolagen, med mångmiljonlöner. Deras löneläge drar väl f.ö. upp genomsnittslönen för alla civilekonomer. Till vilken glädje för dem som ligger lägst?

De lägsta ingångslönerna för läkare med lika lång erfarenhet sitt yrke, som de protesterande sjuksköterskeeleverna har av sitt yrke, ligger f.ö. under 19.000 kr /mån. Vilket i sig är en hög lön för de sämst avlönade inom sjukvården.

De, som städar på sjukhusen, har väl lika stort ansvar som läkarna och större ansvar än sjuksköterskorna för att inte sjukhusen ska bli pesthärdar. När sjukskötersorna talar om ansvar och skicklighet, talar de bara om det ansvar, etc, som de själva har. Inte om det som motiverar lönelyft för andra.

Om alla skulle göra som sjuksköterskeeleverna skulle viktiga samhällsfunktioner upphöra och vi skulle få en superinflation. En "facklig kamp" som i praktiken går ut på att bevisa att andra är mindre värda, är inte acceptabel. Skulle vi över huvud taget ha råd med någon sjukvård?

vally sa...

Nonsens LFL