tisdag 17 april 2012

Allt ljus på A.Breivik- är det bra det?

Fem dagars rättegång och Anders Behring Breivik har världens ljus på sig och får en fantastisk chans att förklara sina handlingar och framföra sitt budskap. Är detta bra? Han kanske till och med vinner anhängare!
Min dotter skrev på sin facebook att han borde sitta ensam i en sal med enbart domare och advokater närvarande, för då hade syret tagits från honom. Detta är säkert mycket klokt skrivet, tror jag. För vad han vill ha är naturligtvis uppmärksamhet, och kan han få större uppmärksamhet än han får nu?

Hur är människan till sin natur om den mannen betraktas som mentalt frisk? Är det då inte något fel på diagnoserna? Kanske någon sjukdom eller bokstavskombination som man inte har namn på ännu! Helt autodidakt inom området skulle jag betrakta honom som en psykopat med tvångshandlingar, en narcissist med storhetsidéer och med paranoida vanföreställningar om världen.
Kan det vara på annat sätt? Fast detta går kanske inte att bevisa i några psykologiska test.
Vi får väl hoppas att Breiviks idéer om omvärlden inte stämmer med någon sorts verklighet!

5 kommentarer:

vally sa...

Som en rättegång för hin håle själv.
Det finns inte ord för detta spektakel och det är helt åt fanders att det över huvud taget skall företas en rättegång.
Enda man kan göra är att hålla honom borta från folk. Jag skulle inte vilja sitta bredvid honom i en rättssal.
Vad är det med världen, som tycker att man skall slösa tid på en sådan. Vår Herre får ta hand om domen.

LFL sa...

Det var inte som ett vådaskott under älgjakten. Det var överlagda mord. Det var inte heller jämförbart med ett barns lek med ett livsfarligt vapen. Det var överlagda mord. Det var inte heller som ett epileptiskt anfall, då någon annan blir skadad. Det var överlagda mord. Och alltså inget sjukdomssymtom.

Massmördaren har idag bevisat sitt uppsåt att döda, att han visste vad han gjorde och att han förstod följderna av det han gjorde. En person som åberopar nödrätt förstår naturligtvis vad han gör.

Att han dessutom använder rättegången som megafon för att föra ut sina åsikter styrker ytterligare att han har förstått följderna av sina handlingar. Och han ska dömas för sina handlingar, och inte för sina åsikter. Om han hade behållit dem för sig själv, och inte kränkt eller skadat någon, hade han inte ens blivit åtalad.

Om han hade spridit sina åsikter genom fredliga metoder, hade han på sin höjd blivit åtalad för tryck- eller yttrandefrihetsbrott. Det är upprörande att han kan använda domstolen för att ostraffat begå tryck- och yttrandefrihetsbrott.

Det är upprörande att journalister, redaktionschefer och ansvariga utgivare ostraffat kan agera medbrottslingar i de tryck- och yttrandfrihetsbrott, som tydligen var syftet med mördandet. Varför ska just de ha rätt att begå brott "i tjänsten"?

Kravet på offentlig rättegång är ju uppfyllt genom att journalister och allmänhet får vara med i domstolen. Breiviks medbrottslingar i media borde ta sig en allvarlig funderare på vilken roll de egentligen spelar.

Det är deras uppgift att "granska" domstolen och slå larm om fel person har gripits eller om åtalet är uppdiktat, eller om rättegångsfel begås, så att en oskyldig döms, om någon döms för fler brott än han har begått, eller liknande.

Breivik har erkänt att han har begått de åtalade handlingarna, och inget tyder på att erkännandet grundas på fantasier eller liknande. (Jmfr fallet Tomas Quick!) Breivik är klart tillräknelig, vilket är ett begrepp som har utmönstats ur svensk lag, men säkerligen kommer att återinföras.

Mordrättegångar mot tillräkneliga personer ska handla om skuld och straff, inte om diagnoser och sjukvård. Detta är ett krav, som har drivits av bl.a. flera kristdemokrater. Både Breivikfallet och Tomas Quick-fallet visar att de har haft rätt hela tiden.

vally sa...

Du skriver bra LFL.
Man kan vinkla detta till förbannelse.
Hur ska domen lyda?
Alla ansträngningar kommer att vara förgäves, när det gäller att komma till något resultat.
Blir hans hjärna röntgad tro?

vally sa...

Bingo!
Man har framkastat önskemål om, att få röntga den onämnbares hjärna.

Hans Odeberg sa...

Ju mer offentlig uppvisning av Breivik, desto bättre!

Hans åsikter är som min gamla Ford - så fort de kommer i kontakt med luft så rostar de ihop i en hög. Ju mer jag hör av honom, desto mer är jag övertygad om att hans åsikter är trams. Trams med tragiska konsekvenser, men ändock trams.

Gömmer vi undan honom blir han bara en spännande förbjuden frukt för vilsna ungdomar att samlas runt och andäktigt ta en tugga av.