torsdag 19 april 2012

Om han är klok -vem är då galen?

Jag gillar inte framställningen av Breivik i media. Gång på gång sätts det positiva epitet på honom. Han är klar och genomtänkt och logisk, sägs det. Men, hela hans föreställningsvärld bygger ju på en paranoid vanföreställning!
Om man bygger upp en logik kring en totalt förvriden verklighet är man vid sina sinnens fulla bruk då?
Vem är galen om en sådan som Anders Behring Breivik inte är det?
Det måste väl i så fall vara något fel på diagnoserna eller mätinstrumenten eller på hela vår kultur!

4 kommentarer:

LFL sa...

1) Vad är det för behov som får människor att säga "Han är inte som vi, han är som dom". (Vilka som är "dom" har varierat över tid. En gång var "dom" judar, sedan var de "utlänningar" och nu är de "sjuka".

2) I Sovjetunionen fanns under Stalin-tiden en psykiatriker, som hade till uppgift att friskförklara regimkritiker, som hans kollegor hade sjukförklarat. Syftet med frikförklaringarna var att de skulle kunna avrättas, med stöd av lagen.

Sedan dog Stalin, avrättningarna av regimkritiker upphörde. De togs i stället in¨på mentalsjukhus och behandlades med medikamenter, så att de inte längre var kapabla att kritisera myndigheterna. Den nämnde psykiatrikern, som själv hade svårt att hänga med i diagnossvängningarna, fortsatte med sina friksförklaringar. Till de nya sovjetmyndigheternas stora förtret. Så snart de friskförklarade regimkritikerna släppts ut ur sjukhusen, flydde de till utlandet. En fick nobelpris.

nya tant lila sa...

Ja, jag är väl naiv om jag inbillar mig att Breivik inte är som de flesta andra! Och att hans idéer om det pågående dolda kriget i Norge är vanföreställningar!

nya tant lila sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LFL sa...

Du har missat poängen i min kommentar. Anledningen till att så många sovjetiska psykiatriker sjukförklarade regimkritiker under Stalintiden, var att de ville rädda regimkritikerna från att bli avrättade.