lördag 7 april 2012

Kristendom för distans?

Det går i perioder med min kyrkotrötthet. Just nu är den stor. Jag orkar knappast ens titta på gudstjänsterna, och det är flera veckor sedan jag var i kyrkan. Anledningen är att jag tycker att det pratas ovanför  budskapet. Vad menar jag med det?
Jo, kristendomen har i många fall gjorts polerad, en fin religion för det rätta folket, de som håller hela livet på distans ibland.

För en tid sedan uppstod ett missförstånd mellan mig och en av de andra styrelseledamöterna i KviSk. Hon blev upprörd över något som jag hade skrivit (till alla), som hon faktiskt hade missuppfattat, och detta skickade hon ut per mejl. Vad hände då? Ett par svarade med sin tolkning, men de andra teg. Så typiskt! Man tiger i stället för att tala.
Nu var det inga större problem för den unga ledamoten och jag rättade till missförståndet, men jag hann ändå konstatera att kyrkan är som kyrkan är. Man tiger och backar.

Det är bara det att så är inte budskapet! Budskapet är revolutionärt och går under huden. Budskapet tvingar oss att SE medmänniskan- och det gör man inte utan känslor.
De som bidrar till att kyrkan visar på en distanserad och känslokall kristendom motverkar Kristi budskap, menar jag. Så var han inte enligt evangelierna, så var inte det han visade oss.
På vilket sätt skulle han rädda världen? Genom att dö för våra synder och/eller genom att  visa oss att endast kärleken kan frälsa världen? Var  vi lägger  fokus handlar om vars och ens tro. Jag vet mitt svar.

6 kommentarer:

LFL sa...

VEM skulle frälsa världen? Om han skulle visa OSS hur det skulle gå till (genom kärleken) så är det tydligen VI som ska frälsa oss själva - och världen.

Men en annan tolkning är också möjlig: Han vill visa oss att vi själva och världen ENDAST kunde frälsas genom HANS kärlek.

Och hans kärlek var stå stor, så oändligt stor, så att han tog på sig detta lidande och offrade sig själv för oss, för vår skull.

Kan vi göra om det? Nog för att det finns exempel på människor som har gått i döden för sin nästa, som därigenom kanske har undgått att dö själv, men har han /hon därigenom fått EVIGT liv och har hela världen därigenom blivit frälst?

Jesu död på korset var därigenom en unik händelse, som ingen människa kan upprepa, inten människa kan prestera SÅ mycket kärlek som Jesus.

Men vad går då Jesu undervisning ut på? För han gjorde ju faktiskt mer än att låta sig korsfästas. Även ett mål som är ouppnåeligt för en människa, kan människan docks sträva mot.

Det finns ingen motsättning mellan detta. Att visa oss den väg som vi ska gå, och att själv gå den vägen, hela vägen, längre än vi kan göra.

nya tant lila sa...

Ja, formerna för att överlåta ansvaret på någon annan är oändliga!
Jag har aldrig uppfattat det som att Jesus gick med glädje till korset!
Det vore för lätt om Jesus hade frälst världen, och tillståndet i den talar väl sitt tydliga språk. Fast alla mördare och ogärningsmän kanske bara har sin egen välgång att vänta på!
Gud sände Jesus till världen för att frälsa VÄRLDEN! Men i vår egotrippade tillvaro har det blivit till att han skulle frälsa var och en av oss och ge oss förlåtelse för våra synder.
Vi är redskap för Guds vilja- borde vara. Jesus och Gud är inte våra redskap!
Det är skillnad det!

Anonym sa...

Heja tant lila.
Vad är KVisk? Oooj, vilka knepiga människor det finns i den rörelsen. Vilken trist styrelseledamot!
Hur förklarade den unga omogna ledamoten sitt beteende?

nya tant lila sa...

Jo, jag tror också att världen bara kan frälsas genom Kristi kärlek, genom att denna kärlek fortlever i oss som den Helige Anden och genom att vi verkar i denna anda. Jesus kom till jorden, för att världen var full av synd och människorna behövde lära känna Guds väsen och veta hur de skulle verka enligt Guds vilja. Kristus visade på Gud, vem Gud är.
Vi ska inte göra Kristus till en avgud eller dyrka honom som person. Kristus är en förkroppsligad Gud och lever vidare som den Helige Anden. Gud försökte göra sig begriplig genom att ta kroppslig form. Den gången en människa blir "frälst" ser hon världen med nya ögon och ondskan avslöjar sig i all sin vidrighet. En frälst människa har en ny känslighet. Det är utifrån denna känslighet som en frälst människa ska verka, inte genom att stå och hojta halleluja och vråla att man älskar Kristus för då är han en avgud.

nya tant lila sa...

KviSk är, som det står i min profil, Kvinnor i Svenska kyrkan.
Det hela var ett missförstånd. Det anmärkningsvärda tycker jag inte är den eller de som yttrar sig utan de som tiger! Det var det jag ville anmärka på!

LFL sa...

Gud är större. Ingen kan mäta sig med Gud. Ingen människa kan göra de under som Gud kan. Ingen människa kan frälsa sig själv.

Då går det naturligtvis inte heller att frälsa sig själv med Gud eller Jesus som redskap.

Har någon påstått det?