onsdag 26 mars 2014

Ta bort kyrkans vigselrätt!

Äktenskapet är inget sakrament i den lutherska kyrkan. Däremot är det ett sakrament i den katolska kyrkan. Trots detta är det inte katolska kyrkan utan staten som har vigselrätten.
Varför ska då Svenska kyrkan ha den?
Den används ju nu på många håll som ett förtryckarinstrument när man nekar att viga dem man inte anser bör vigas.
Det är hög tid för staten att vakna, och inte låta ovärdiga förvaltare spela med den rätt man har gett dem.
Alltså; ta bort vigselrätten från Svenska kyrkan!
Ett äktenskap är ett civilrättsligt ingående av samlevnad.
Vill man ha kyrkans välsignelse kan man få det separat från vigselakten.

4 kommentarer:

LFL sa...

Varken kyrkan eller Luther kan bestämma hur många sakrament som finns. Det har Gud bestämt. Ingen astronom kan bestämma hur många stjärnor som finns. Det har Gud bestämt. Astronomer upptäcker varje år "nya" stjärnor, vars existens ingen människa har känt till. Det är kanske dags att kyrkan upptäcker vilka sakrament som finns? Luther funderade mycket på det, och kom fram till att det finns två "säkra" sakrament, och tre eller fyra "osäkra" sakrament. Låt oss hålla dörren öppen för det, och låt oss slippa luthersk dogmatism, typ "Det har inte Luther sagt".

Om äktenskapets ingående och upplösning tillhör civilrätten, vilket det gör enligt en lärobok i civilrätt som jag just har tittat i, så är vigselrätten inte någon form av myndighetsutövning, och alltså ingenting som man "får" av staten. Vigselakten är alltså ingenting som sker på statens uppdrag.

Att så skulle vara fallet är en missuppfattning, som sannolikt beror på en felöversättning av en FN-konvention om äktenskapet. Syftet med konventionen vara att förhindra barnäktenskap. Vigseln är nämligen enligt internationell rätt en realhandling, som har omedelbar rättsverkan, även om de som vigs är minderåriga.

Det som är myndighetsutövning i sammanhanget är hinderprövningen, men sådana utförs ju ej längre av prästerna. De är emellertid skyldiga att kontrollera att hinderprövning har gjorts. Men äktenskapet blir inte ogiltigt om prästen har försummat detta.

nya tant lila sa...



För att en vigsel ska vara giltig kräver lagen att den förrättas av en behörig vigselförrättare. Kammarkollegiet ger tillstånd till trossamfund att förrätta vigsel och förordnar vigselförrättare.


Borgerliga vigselförrättare förordnas av länsstyrelserna

LFL sa...

Detta är svensk tillämpning av ett krav i den nämnda FN-deklarationen, som är avsedd att förhindra tvångsäktenskap och barnäktenskap. Därför får inte vem som helst vara vigselförrättare.

nya tant lila sa...

I Sverige gäller svenska lagar och förordningar etcetera.