söndag 16 mars 2014

I begynnelsen fanns Ordet,...

och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det" (Joh.1: 1-5)

Jag tänkte på de här bibelorden idag när jag satt och tittade på tv-gudstjänsten och samtidigt såg på mina nyligen upphängda akvareller. Är våra ord ljus? Hur använder vi dem? Använder vi dem till att sprida det ljus som ska vara Guds ljus, eller använder vi orden till att klubba varandra i huvudet, till att kränka och vanhelga varandra. Vi borde kanske tänka på vårt ansvar!

Ibland försöker jag själv lämna orden och ägna mig åt att måla i stället. Jag har nämligen märkt att i mitt eget liv är jag mera benägen att sprida ljus genom målningar och foton än genom ord, om man nu bortser från dikter. Jag har, som många andra av oss, lärt mig att använda ord som tillhyggen för att få rätt och för att spela i överläge.
Dags att läsa Johannes första kapitlet inledningsorden för många av oss?


Inga kommentarer: