fredag 12 maj 2017

Vårt transparenta samhälle

En sak lärde jag mig på Poppius, även om min utbildning där endast var en termin, och det var hur mycket som är offentlig handling om oss. Den gången tyckte jag att det var skrämmande.
Idag är det ju med nätets hjälp ännu lättare att komma över uppgifter. Det är till exempel ingen som helst svårighet att få veta någons personnummer- alla siffrorna. Då kan det naturligtvis vara bra att ha ett vanligt namn  och inte sticka ut. Själv är jag ensam om mitt namn i Sverige. Det fanns (finns?) en kvinna i Hamburg med samma namn. Efternamnet behöll jag efter skilsmässan för att ha samma efternamn som mina barn. Själv är jag född Olson.
Med det namn jag nu har är det inte lätt att gömma sig, men jag har nog tyckt att fördelarna är fler än nackdelarna. Jag har föredragit att leva transparent i alla möjliga avseenden. Ibland kostar detta, men för det mesta tror jag att människor uppskattar sådant. Det gäller bara att inte sticka ut för mycket i debatterna så att man inte hamnar i drev, för det har ju också hänt. Och det är definitivt inte så trevligt!

Inga kommentarer: