måndag 22 maj 2017

Gud har- så klart- inte skrivit ett ord

Igår såg jag "Dokument utifrån". Det är inte alltid jag gör det, men nu var programmet från Jerusalem, och det intresserar mig speciellt.
1987 var jag i Jerusalem på en studieresa med Svenska kyrkan, och denna resa vände upp och ner på mycket för mig. Det var en resa som jag har i starkt minne, och jag vill inte återvända för att förstöra intrycket från detta besök. Vi bodde i östra Jerusalem, det var i september och precis innan intifadan bröt ut, så det var lite oroligt i staden.
Vad vi hörde om bosättningarna på de av Israel ockuperade områdena kunde inte vara annat än chockerande. Olivlundar revs upp, hus revs med bulldozers, och människor som i generationer hade bott på samma plats hörde plötsligt inte längre hemma där. Detta var inte så känt i världen den gången, 1987, 20 år efter ockupationens inledande, och det var upprörande. Och idag, 50 år efter, är förhållandena likadana och israeliska bosättningar breder ut sig. Och omvärlden reagerar inte särskilt starkt!
Vad säger israeliterna själva? Jo, de är det av Gud utvalda folket, och Gud har gett dem det landet, och nu återtar de det.
Det utvalda folket.
Vi ser "de utvalda" även i vårt land och inom vår religion. Det är de som anser sig ha rätt tro och som med bestämdhet hävdar att Gud har sagt...
Ja, man kan se på Bibeln på olika sätt, men att inbilla sig att den slaviskt är Guds ord, i stället för att den uppenbarar vad de människor som har skrivit den har uppfattat som Guds ord och Guds handlande är väl lite starkt, eller hur? Gud har så klart inte skrivit ett enda ord, Bibeln är skriven av människor. Dessutom är de böcker som den innehåller utvalda, andra är bortvalda. Hur trovärdiga dessa författare var vet vi inte, och dessutom har de skrivit i en annan tid under andra förhållanden. Man måste väl vara förnuftig och inte fara iväg i sina konstigheter.
Det farliga är när man tar Bibelns texter som legitima att använda till förtryck av andra människor och syndastämplar av dessa. Låt Gud sköta synden, och låt oss sköta våra egna liv och vår egen synd. Har folk inte nog av den? 

Inga kommentarer: