tisdag 23 maj 2017

Bosättningarna nämndes bara en passant

Nu är alltså USA:s nye president och flirtar med Israel. De vill ha fred, vilket alltså lär betyda att Israel ska vara judarnas och att den palestinska befolkningen ska marginaliseras. Det har noterats att de kontroversiella israeliska bosättningarna på ockuperad mark bara har nämnts av presidenten som att israeliterna ska vara försiktiga med att bygga där. 
Vissa saker förstår jag inte. Varför blir det inte ett ramaskri över världen när det går till så här? Är det någon sorts kollektivt dåligt samvete för vad som hände med judarna under andra världskriget, som har gjort denna totala slapphet gentemot uppseendeväckande förstörelse av det som människor har ägt sedan generationer tillbaka ibland?
Under min resa till Jerusalem för många år sedan var det en sak som gjorde ett starkt intryck på mig, nämligen bilden av fundamentalism som de bedjande vid muren ger. På mig var det skrämmande. Utvaldhet av Gud, och idén att bara man själv och ens gelikar är rätt är en mycket farlig väg - för andra!

Inga kommentarer: