onsdag 3 maj 2017

Välgörenhet och ideellt arbete?

Hur mycket pengar, inom exempelvis Svenska kyrkan, kan spenderas på onödiga saker utan att medlemmarna reagerar? Just nu togs arvoden för en känd artist upp på en blogg. I allra högsta grad motiverat, anser jag.Vad kostade han när han framträdde för kyrkfolket? Svaret uteblev.
Detta är faktiskt inte oväsentligt. Vi vill inte att pengarna ska rulla för att  några ska sko sig eller ha roligt. Samma sak var det ju med de vidlyftiga resorna. En sådan var på tal även i mitt stift, tror det var till Kina, men den blev visst inte av.
Det där med artister får mig att minnas en händelse på 1980-talet när jag satt i kyrkorådet här och således hade inside information, så att säga. En känd förening skulle tillsammans med församlingen ha en "välgörenhetskonsert" i kyrkan, och en mycket känd artist skulle framträda. Det tycktes som om detta var gratis för församlingen och ideeellt arbete av artisten. I själva verket kostade artisten 50 000 kronor vilket var mycket pengar på 1980-talet. Jag såg till att detta avslöjades offentligt, arrangören förnekade faktum, men en grävande journalist fick fram arvodesräkningen och publicerade den. Rätt ska vara rätt!
Vi ska inte låta oss duperas! Tycker jag.

Inga kommentarer: