På 1980-talet var jag som föreståndare för de korta kurserna och lärare på folkhögskolan i Bräkne-Hoby med och höll kurser för fackliga organisationer inom LO och TCO och för SAP. En del av de kurserna handlade om ideologi.
Detta var innan ideologierna var döda.
På den tiden värnade socialdemokrater om medmänniskan och de satt inte i knäet på storfinansen. Det var också vänsterpartierna som förespråkade statligt ägande och styrning.
Då hade det varit omöjligt att någon som kallade sig liberal hade velat ha statlig styrning av uttaget av föräldraförsäkringen. Vari finns det liberala med egen självbestämmanderätt i detta?
(Men jag lämnade fp efter nio år 2012)
Inte kunde man heller föreställa sig att moderater hade förordat att barn skulle vara i förskolan från två års ålder. Detta var ju knappast ett parti som förespråkade kollektiv fostran av våra barn. Sådant stod vänstern för.
Det är kanske inte så konstigt att människor känner sig förvirrade och inte ser några raka linjer i partiernas politik.
Och så vill jag nämna något om kyrkan.
Det påstås att det är de politiska partierna som styr Svenska kyrkan.
Vilka partier? Det är bara Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna som fortfarande ställer upp som politiska partier i kyrkovalet.
De andra partierna är inte längre kopplade till valet. De nomineringsgrupper som förr var knutna till dessa har släppt partianknytningen. Detta gäller Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.
Så?
2 kommentarer:
Överklassen har väl alltid lämnat bort sina barn för att uppfostras av andra. Jag menar nu inte geografiskt. Så varifrån kommer idén om kollektiv barnuppfostran? Inte från arbetarklassen, i varje fall. Jag minns en undersökning, som gjordes bland unga kvinnliga LO-medlemmar för sådär tio år sedan. De krävde att det skulle vara en uteslutande kvinnlig rättighet att bestämma över fördelningen av föräldraförsäkringen.
Vi har tydligen inte varit i samma parti på 70-talet.
Skicka en kommentar