torsdag 29 augusti 2013

Indignerad överklass i Debatt

En indignerad mamma framträdde i tv-programmet Debatt och tyckte att det var förskräckligt att internatskolan Lundsberg hade stängts av skolinspektionen.
Några andra före detta elever fick också ge sin syn på den förträffliga skolan. Men ingen av dem nämnde dem som hade blivit brända av strykjärn eller dem som hade blivit mobbade och misshandlade på annat sätt tidigare. Det var som om det var okey att några förnedrades av de andra.

Vad som alltid fascinerar mig är de där koderna på att det är Överklass som talar. Man håller huvudet på ett visst, överlägset sätt. Och man är lite distanserad och har en attityd av att vara besserwisser. Sedan finns det en del andra koder som visar vem man är, säkra tecken som man har mellan sig. Men dem ska jag inte berätta om. Jag kan tyda dem, för jag har valsat runt i olika kretsar i mitt liv! De subtila klassmarkörerna, ska vi kalla tecknen för det?

3 kommentarer:

LFL sa...

Kan inte alls förstå varför det ska vara en rättighet (eller bagatell) att misshandla och förtrycka överklassbarn, för att man själv är ett överklassbarn.

Men det är kanske så klasstrukturer grundläggs. Såsom du har blivit nedtryckt, har du rätt att trycka ner dem som står under dig i social status.

Efter allt tjafsande om att skolavslutningar är en del av utbildningen, och därför ska vara kemisk rena från religiösa inslag, måste väl blicken lyftas från denna petitess till utbildningen av den framtida överklassen på Lundsberg - i gammaldags överklassbeteende, där t.o.m. fysiskt våld mot "underlydande" tillåts.

nya tant lila sa...

Detta har inget med varken skolavslutningar eller underlydande att göra. Detta är kamratmisshandel!

LFL sa...

De äldre eleverna anser väl att de yngre ska lyda dem, d.v.s. vara underlydande.

I skollagen görs skillnad mellan undervisning och utbildning, som snarare handlar om fostran än att tillägna sig kunskaper. Vad fostras eleverna till, om de blir välsignade av en präst? Vad fostras eleverna till, om de blir brännmärkta med ett strykjärn, av någon som de ska uppfattas som överordnad? Vad fostras de äldre eleverna till, om de utan att relegeras, får brännmärka "underordnade" elever med strykjärn?

Jag menar att en myndighet, som bråkar av skolavslutningar i kyrkan, måste bråka ännu mer om utbildning inom skolans område i förtryck och misshandel av underlydande.