måndag 12 augusti 2013

Äts kristendomen upp i religionssynkretism?

För en del av oss medlemmar i Svenska kyrkan ter sig utvecklingen inom kyrkan som konstig och lite skrämmande.
I mångfaldens anda blandas på en del håll olika religioner med varandra under gudstjänsterna. Man kan lätt få en känsla av att man tillber en och samma Gud (och så är det säkert) men glömmer att för en kristen är den enda vägen, och den rätta vägen, till Gud genom hans inkarnation i sonen Jesus Kristus.

Om vi inte ser upp kommer med all sannolikhet andra och starkare krafter att ta över i våra kyrkor och den viktigaste gestalten, Jesus Kristus, kommer att reduceras allt mer. Och hur är det med Maria? Det är inte ofta man hör talas om henne numera inom Svenska kyrkan.
Kyrkan håller kanske till och med på att bli alltmer patriarkalisk?

1 kommentar:

kyrksyster sa...

Tyvärr har du nog rätt i att läran sakta men säkert reduceras för att ersättas med "må bra"- budskap. Någon sorts desperation för att samla folk. Det är detsamma egentligen med ropen om mer musik och sång. Vi kan aldrig konkurera med underhållningsbranschen. När kyrkan bjuder på kvalitetsmusik är bänkarna oftast lika tomma.

Men genom hela trons historia är temat "resten". Det stora flertalet har dragit iväg på alla håll, en liten rest har blivit kvar för att värna arvet. Så har kyrkan överlevt.