lördag 10 augusti 2013

De "rätta" kristna, vilka är det?

Undrar ni vilka vi kan räkna som de som är "rätt" kristna i Svenska kyrkan?
Ja, vill ni ha besked om vilka som ANSER sig vara det ska ni läsa följande blogg
http://bloggardag.blogspot.com   Där hittar ni det som denne komminister anser vara det enda och rätta! Och som följeslagare har han den ständiga fancluben som alltid kommenterar inläggen.

Medan han själv totalt förkastar alla andra nomineringsgrupper till kyrkovalet utom den han själv tillhör, Frimodig kyrka,  ojar han sig över att det finns grupper som kritiserar honom och hans anhang.
Tala om logik!
Visst är det riktigt- det anser jag också- att det finns en sossepolitisk inriktning även hos prästerskap och biskopar på vissa håll. Och visst är det sant att en del gudstjänster och predikningar lika gärna kunde vara ett föredrag i uppförandekoder som en predikan. Denna utveckling måste givetvis stoppas inom Svenska kyrkan. Kyrkan ska vara seriös och inte heller jippobetonad eller, ännu värre, kommersiell.

Men därifrån till att fortfarande dagligen harva om beslutet 1958 att kvinnor får vara präster inom Svenska kyrkan är faktiskt steget långt.

Nu närmar sig ärkebiskopens ämbetstid sitt slut, något som säkert fler än jag ser fram emot med glädje.

Den utveckling han startade (? Hur var det på Ersta?) som biskop med att röja folk ur vägen fortsatte ju. Fyra personer lämnade eller fick lämna Kyrkokansliet i Uppsala år 2010, och vi ska inte tala om hur hans efterträdare biskop Sven Thidevall blev behandlad. Han blev som bekant omplacerad till en forskartjänst till slut och Jan Olof Johansson, som nog är mera följsam till vissa präster, trädde in.
Det är, tycker jag, en pinsam och bedrövlig period som kommer att gå till ända när denna ärkebiskop lämna bygget. Vi får då hoppas att efterträdaren är mera andligt djup i sin framtoning och inte mest verkar fokusera sig på miljö- och klimatfrågor. Dock inte arbetsmiljön!

Så mycket värre kan det väl inte bli!

Själv anser jag att kyrkan är viktig. Alltför viktig för att nonchaleras, men den behöver rustas upp i sin andlighet, för den är tveklöst på väg utför just nu.


Inga kommentarer: