söndag 31 juli 2011

I Sverige gäller svensk lag

Idag skulle jag ha guidat tyska turister och i morgon också. Men det har jag avbokat, för jag vågar inte riskera att utsättas för en rökande tysk chaufför. Min sommar har varit fylld av hostattacker, läkarbesök och mediciner i en långvarig bronkit.
Den 12 juli gick den chaufför jag skulle guida med upp i förarsätet/guidesätet för att hämta några saker medan han rökte. Jag påpekade då att jag inte tålde röken varför han meddelade att han rökte hela tiden, fast med fönstret öppet. Då bytte jag buss med en annan guide, för den gången fanns det två bussar.
Detta att chauffören rökte tyckte man på Karlskrona turistbyrå inte var något anmärkningsvärt, för tyska chaufförer rökte. Det ÄR anmärkningsvärt för i Sverige gäller svensk lag för svensk personal även på utländska bussar, och jag är svensk guide.

Den 18 juli fick jag samma chaufför som på nytt gick upp med tänd cigarrett i förarsätet/guidesätet. När jag nu påpekade att jag inte var helt frisk i mina luftrör ställde han  sig demonstrativt i dörröppningen vid guidestolen och rökte. Då fick turistbyrån skaffa en ny guide till guidningen som f ö ändå blev rejält försenad eftersom det fortfarande stod 20 gäster i kö till torgets enda toalett.

I Sverige gäller svensk lag. Utländska chaufförer får inte röka på bussar med svensk personal, de får inte sexuellt trakassera guiderna (ja, ingen risk i min ålder) och de får, om de det skulle vilja, inte heller ta in svenska horor och köpa sex, för sexköpslagen gäller. 
Detta måste svenska företag och turistbyråer vara medvetna om! Det ska inte behöva vara någon diskussion om sådant!

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Nä, det ska inte behöva diskuteras. Problemet är bara att alla lagar och avtal är helt verkningslösa när ingen beivrar när de bryts emot. Och det gör sällan de myndigheter/fack/ organisationer som har rätten att göra det. För det är så jobbigt!!

Min erfarenhet är att man kan ha hur mycket rätt som helst, men eftersom man inte har makten att själv döma så är det i regel omöjligt att FÅ rätt...

nya tant lila sa...

Ja, den erfarenheten har jag också, som du väl anar!
Men i detta fallet kunde jag mycket väl ha anmält saken själv till arbetsmiljöinspektionen, gjorde det faktist-påhejad här hemma- men tog tillbaka sedan. Tänkte att man ju inte behöver bränna alla skepp.
Förlusten i nuläget är deras, för jag är medveten om att jag är kunnig och rutinerad. Dessutom har jag egen firma och kan gå ut och konkurrera om jag vill. Får se när jag blir frisk. Jag jobbar f ö i tre kommuner.