Det är med obehag som jag idag läser i en lokaltidning om en konflikt i en församling här i Blekinge. Kyrkoherden gick på dagen efter att ha fått ett oförskämt brev från ordföranden.
Där påtalas också att ordföranden inte kände sin roll som ordförande, utan blandade ihop denna med den verkställande funktionen, det vill säga kyrkoherdens, där arbetsledaransvaret finns.
Jag känner igen det! Det fanns också en ordförande som rände runt på min arbetsplats när jag var rektor och uppträdde som om han var rektor. Detta påpekade Arbetsmiljöinspektionen vid ett besök.
Ett annat problem i samband med sådant brukar vara att ibland kommer den anställde chefen/kyrkoherden utifrån, medan kanske ordföranden är barnfödd på platsen och känner en massa människor. Då kan det lätt bli så att människor vänder sig till denne i stället för till chefen, också i frågor där chefen är ansvarig, helt enkelt för att man känner honom/henne bäst.
Problem med rollfördelning kan dyka upp i skilda sammanhang. Även i föreningsverksamhet finns ju bestämda roller. Där gäller ju styrelsebesluten, och som medlem får man rätta sig efter dessa eller försöka förändra eller påverka styrelsen.
Om alla far runt som yra höns och agerar självsvåldigt i frågor som ligger under styrelsen, blir det givetvis otroligt rörigt!
2 kommentarer:
Det är ett vanligt problem i kyrkan att de förtroendevalda inte ser skillnaden mellan att styra och leda. De vill gärna gå in och ge de anställda order om verksamheten. De anställda ställs i en lojalitetskonflikt. Och kh blir vansinnigt arg. Tyvärr oftare på sina medarbetare än på de förtroendevalda. Det är ju liksom lite riskabelt att bli osams med kyrkorådet.
Men ibland går det för långt. Och det är nästan undantagslöst att det är kh som förlorar striden och får sluta. Medan problemet blir kvar.
Kan tänka att samma konflikt kan uppstå i skolvärlden.
I mitt fall var det en kyrklig skola och en kyrkopolitiker som var ordförande när biskopen hade lämnat ordförandeposten
Skicka en kommentar