onsdag 10 februari 2016

Vad är ett okvalificerat jobb?

Är det inte lite märkligt hur vi bedömer andra människors arbeten? Nu talar politikerna om att man måste skaffa fler okvalificerade jobb. Vilka är det? Är det okvalificerat att slita som servitris? Kräver det ingenting? Naturligtvis gör det det. Det kräver att man kan bära, vara tillmötesgående och snabb och att man inte spiller ner gästerna. Dessutom måste man så klart ha en mycket bra kondis.
Igår kunde vi se LO:s ordförande och Arbetsgivarföreningens representant diskutera ingångslöner. Som exempel på okvalificerade jobb tog man flyttjobb. Men Hallå, skulle de båda som stod där i TV-studion ha kunnat ha det jobbet? Hade de orkat bära och släpa och packa så att inte möblerna och kartongerna rasade? För ett sådant jobb måste man såklart vara stark, uthållig och ha en mycket god fysik.Och ha körkort.
Vad är det som räknas som okvalificerat? Är inte både politiker och andra väl insnöade ibland?

Och är städjobb okvalificerat? Kan vem som helst verkligen städa? Känner alla till vilka fläckar man tar bort med vad, och hur man behandlar olika material? Det tror jag inte.
Vad vi ska göra är naturligtvis att sluta upp att nedvärdera andra människors samhällsinsatser! Den enda kvalifikationen är faktiskt inte en akademisk examen. Det finns många jobb som de allra flesta akademiker aldrig skulle klara av- trots sin examen. Lönen kan inte bara sättas efter gymnasiekurser och akademiska meriter!

Inga kommentarer: