torsdag 18 februari 2016

Skånska flaggan

Vet ni att den skånska flaggan, egentligen flaggan över Skåneland det vill säga Skåne, Blekinge, Halland och Bornholm, sedan 1967 har en egen flaggdag kallad Skåneländska Flaggans dag? Den infaller tredje söndagen i juli.


2 kommentarer:

LFL sa...

Skånska flaggans dag är inte Danmarks nationaldag, som är den 5 juni, till minne av den första danska grundlagen (1849).

Sveriges nationaldag den 6 juni har inte varit länge varit nationaldag, utan har från början av 1900-talet firats som svenska flaggans dag, efter den dag som flaggans nuvarande utseende fastställdes efter unionsupplösningen med Norge. Som nationaldag firas 6 juni till minne av kröningen av Gustav Vasa till kung, trots att Stockholm då fortfarande var i danska händer. Och trots att Vasa-ätten inte längre sitter på Sveriges tron. Kritik har förekommit mot valet av 6 juni, som aldrig har varit föremål för folkligt firande, till nationaldag, bl.a. för att annandag pingst "offrades" som arbetsfri dag, för att 6 juni skulle bli det i stället. Som alternativ nationaldag har föreslagits Johannes Döparens dag 24 juni, som även var dagen då Gustav Vasa red in i Stockholm, efter stadens kapitulation 17 juni.

Enligt historiska källor red Gustav Vasa in i Stockholm på "midsommardagen 24 juni 1523", trots att midsommardagen inte kan ha infallit den 24 juni, enligt vare sig dåvarande eller nuvarande tideräkning.

Enligt nuvarande tideräkning infaller midsommardagen den 20 juni under skottår och den 21 juni under alla övriga år. Eftersom midsommarhelgen är svenska folkets största firarhelg, och många ändå är för bakfulla för att jobba första vardagen efter midsommar, vore det väl en god idé att flytta nationaldagen till "annandag midsommar" den 22 juni (21 juni under skottår), samt att återinföra annandag pingst som arbetsfri dag?

Utdelning av flaggor kan ju som tidigare ske den 6 juni, men inför och inte på, nationaldagen. Och varför då inte också det växande antalet regionala flaggor, såsom den åländska (tidigare svensk provins), den skånländksa (tidigare dansk provins), den samiska och den romska flaggan?

nya tant lila sa...

Nej, varför skulle den vara Danmarks nationaldag?
Den 5 juni är inte tredje söndagen i juli!
Flaggan är från slutet av 1800-talet och då var landskapen svenska.
Det är en regionalflagga, men det finns också en landskapsflagga som är kvadratisk.
Skånska flaggan används ofta tillsammans med Svenska flaggan, även officiellt till exempel i regionsammanhang.