tisdag 7 juni 2011

Vanligaste manliga härskartekniken-lögner?

Ju äldre jag blir desto mera har jag börjat tro att den vanligaste härskartekniken hos män över kvinnor är lögner.

Jag minns en knäppskalle som jag umgicks med i medelåldern som kunde sitta och njutningsfullt säga
-Och det är bara jag som vet sanningen!
Vilken makt att vara den ende som vet!

Ja, han blev avpolletterad från mitt liv, precis som andra män har blivit som jag har upptäckt lögner hos.
Detta att ljuga verkar nämligen vara en sorts livsstil. Man kan inte räkna med att det bara gäller småsaker om man upptäcker sådant.Ljuger man så ljuger man. Då har man ställt sig själv i en sorts gräddfil där man inte behöver vara ärlig och sann inför sina medmänniskor. I ett ständigt förnedrande av dem ger man dem inte tillträde till sitt liv, utan behåller de delar som passar för sig själv.

I fyrtioårsåldern blev jag oväntat och chockartat övergiven av en man som jag var djupt förälskad i. Han var flera år äldre än jag , vilket jag hade trott betydde att han var pålitlig. Vilka idéer man kan ha! Och det värsta var att jag upplevde att vi båda var djupt förälskade. Jag begrep ingenting.
Några veckor senare i ett skört tillstånd arbetade jag tillsammans med en ombudsman på en kurs.Jag arbetade på den tiden som föreläsare och kursarrangör av korta kurser.
Vi blev hastigt förälskade i varandra. Det kan man bli när man är i dålig form!
Han hade en kvinna som han hade ett affärsmässigt förhållande med på annan ort, berättade han, och som han hade barn med.
Vi inledde en intensiv kontakt och bodde långt från varandra, men hade goda möjligheter genom jobb och uppdrag att vistas hos varandra ändå.
En dag ställde han mig inför det faktum att det affärsmässiga förhållandet, som visade sig vara hans fru - var på väg att flytta till honom och att de hade köpt hus.
Jag blev givetvis mycket chockad.
Men så accepterar jag inte att bli behandlad! Ett par dagar efter ringde jag henne. Då blev hon naturligtvis chockad, men hon sade just detta att hon hade märkt att han ljög i småsaker men trodde att det  bara gällde sådana.

Nåväl, det där visade sig inte vara någon slafsig historia på sikt. Efter ett par år skilde de sig, han kontaktade mig på nytt och vi hade under ett par decennier en relation om än med vissa uppehåll.

Men, för mig är lögner idag som ett rött skynke för en tjur. Jag har en absolut nolltolerans mot denna sorts härskartekniker, för det är just detta som lögnerna är. Kvinnoförnedring, ett sätt att spela i överläge, en nonchalans mot andras värde.

3 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Jag håller med dig - lögner är destruktivva till sin natur.
Men lika illa är när folk utelämnar väsentliga delar av sanningen eller "målar om" lite grann för att bättra på sanningen. För mig sorteras det in i samma låda som lögner.

Dessutom är inte härskartekniker något rent manligt. Jag träffar på det allt för ofta från kvinnor. Det blir ibland ännu värre eftersom de tillämpar härskarteknikerna genom att beskylla män för härskartekniker. Trassligt värre. :-)

nya tant lila sa...

Alltså sanningen är ju ibland personligt färgad, eller hur?
Men om en person ex. säger att han/hon inte har varit på ett ställe, men faktiskt har varit där, då är detta lögn, eller hur? Eller om man säger att man flyttade den 1 april, men i själva verket flyttade den 1 januari då är detta också lögn. Eller om man absolut inte har pratat med gamla "flickvännen" när man i själva verket har ringt henne tre gånger de senaste två dagarna.Detta är exempel där inte det subjektiva kan spöka, eller hur? Ja, såvida man inte är senil, förstås!
Lögner förstör relationer. Jag skulle aldrig kunna ha en man som jag visste ljög. Det är fullständigt omöjligt.
Och jag likställer undanhållna sanningar med lögner.
Men så lär jag nog aldrig hitta en man som jag kan behålla!!!

P-A Jonsson sa...

Enig.

Dock är det intressant att se en del som säger sig inte ljuga "klara sig" genom att bara berätta valda delar av ett skeende. Sedan kan de ju mycket riktigt säga: "Men jag har ju inte ljufgit!"
Eller de som bara plockar fram de detaljer som stöder deras egen version.
Men med åren har jag blivit hyfsat bra på att genomskåde sådana figurer. Man märker det bl a när de vägrar svara på frågor vars svar skulle riskera att avslöja dem.