onsdag 1 juni 2011

Tillhörighet

När blev det vanligt att man bar namnbrickor på jobbet? Minns någon av er som är äldre det?
Jag vet i alla fall att när jag 1992 arbetade på AMU-gruppen då hade vi brickor som visade vem vi var. Med tiden har det i mitt liv blivit flera namnbrickor, och jag har sparat dem.
För en stund sedan fick jag ett mejl om att vi nu kunde hämta våra tröjor på en av turistbyråerna som jag jobbar för. I den kommunen har jag ett certifikat och en tjusig namnbricka som jag hänger om halsen som säger vilka språk jag talar (ja, i alla fall dem som jag talar bäst) och att jag är just certifierad.
Nu arbetar jag för tre kommuner förutom de guidningar jag har utanför- snart i egen firma- turistbyråerna, och därför har jag skaffat en egen namnbricka med namnet och "guide" under.

Tillhörighet kan ibland kännas viktig. Kanske särskilt om man har slängts ut från något sammanhang. Så kände jag det efter O-hmns historien. Det var väldigt viktigt att ha nycklar, att ha skåp med namnet på och så vidare.

Ja, människan är märklig. Fastän vi kanske betecknar oss som ensamvargar, finns det ett djupt rotat behov av att tillhöra en grupp.

Inga kommentarer: