söndag 5 juni 2011

Föredömena och moralen

Anne Ramberg från Advokatsamfundet gick alltså häromdagen ut och kritiserade medias drev mot kungen i Svt. Olagligt om man är vän med kungahuset, vilket senare har sagts? Kanske inte olagligt, men totalt moraliskt förkastligt! Och att dessutom tala som om hon representerade Advokatsamfundet var ännu värre, och det lär de nog ta tag i där.

Kan kungen besöka stripklubbar i USA och Sverige och ta emot kaffeflickor, som enligt uppgifter ibland var nakna under pälsarna? Kan han, vilket har sagts, ha en älskarinna vid sidan om sin drottning? Olagligt? Nej. Privat? För en kung?
I vilket fall som helst är det totalt omoraliskt för ett föredöme.

Om gifta präster lever loppan med sina prästkolleger på sin fritid eller på deras konferenser, är detta olagligt? Nej, knappast. Men totalt moraliskt förkastligt!

När vi nu i vårt samhälle har vissa personer som ska fungera som någon sorts föredömen för oss andra i moraliskt hänseende, så har det faktiskt stor betydelse hur dessa beter sig. Även om man inte kan polisanmäla det de gör, även om de inte kan åtalas för det, måste vi reagera starkt när den roll dessa personer har smutsas ner av dem själva och nonchaleras i någon sorts översitteri och gräddfilstänkande från deras sida.

Som kung eller präst kan man inte alltid åberopa sitt privatliv! Privatlivet är nämligen oftast måttstocken för moralen.

Inga kommentarer: