söndag 5 juni 2011

29 personer för 36 miljoner kronor!

Eftersom jag har blivit anklagad för att fara med villfarelse när jag påstod att drivor av människor hade köpts ut från Sv.kyrkan ska jag här komma med lite siffror. Uppgifterna är tagna från Kyrkans tidning nr 8 i år.Som rubriken säger har, enligt denna tidning, sammanlagt 29 personer köpts ut på nationell nivå under 2009-2010. Kostnaden är 36 miljoner kronor enligt Kyrkans tidning.
De tre chefer som slutade i slutet av förra året på kansliet bland andra generalsekreteraren Lars Friedner kostade 9,4 miljoner i avgångar.
Jag ber här också få citera analysen i tidningen gjord av Lennart Lundberg
"Kyrkan som arbetsgivare är ett ämne som vi ständigt återkommer till i Kyrkans Tidning.Ofta handlar det om brister i kyrkans arbetsmiljö som gör att människor far illa.
Så har det varit ibland även på kyrkans högsta nivå, den nationella nivån som vi ibland kallar för rikskyrkan. Förra året berättade vi om kritik mot att arbetsgivaren gick direkt på enskilda och bryskt förklarade att de måste sluta sin anställning, utan att förhandla med facket först.
Flera av dem som slutat kände sig som "brottslingar". Men de var inte missnöjda med sina villkor för att sluta."

I övrigt vad gäller stiften så har det stått mycket i lokaltidningarna, och så hade jag som rektor tillgång till Domkapitlets protokoll innan jag slutade 1999. Och då var kyrkan inte ens skild från staten!
Är det helt okey att göra utköp för 36 miljoner för medlemmars skattepengar, för vad är det annars? Och nog tycker jag att 29 personer på nationell nivå kan betecknas som "drivor"!

Inga kommentarer: