söndag 26 maj 2013

Tidskullerbyttor

Har möten med gamla miljöer alltid rivit upp mig? Jag vet inte. Men numera är det som om människor från mitt förflutna, som jag inte har haft kontakt med på flera, kanske många, år, gör att det blir någon sorts tidskullerbyttor i mitt liv. Det är som om jag inte riktigt kan hålla reda på vad som är mitt liv, för det rymmer så många olika liv i sig, olika miljöer och olika människor. Jag är inte den jag en gång var. Vem är det?

Vissa människor finns kvar, trots förändrade förhållanden. Som exmaken till exempel och min f. d. italienske fästman har också under årens lopp kommit med brev och de senare åren med mejl efter det att jag en natt, mycket oväntat för flera år sedan, fick ett mejl då han hade hittat min adress. Detta känns inte så konstigt längre.

Då är det märkligare med gamla klasskamrater eller arbetskamrater från en tid långt tillbaka.
Kanske borde man nysta upp sitt livs trådar. Det känns så ibland. Gå igenom det man har antecknat och försöka se mönster. 

Jag är här och nu sedan många år, men därnere i Malmö finns också en del av mitt jag, liksom i Stockholm, både i höghusområdet där jag själv bodde, på Östermalm där jag har varit så mycket hos släkten och ute vid badplatsen vid Drevviken. Och så Tumba, där jag hade en vän i många år ibland med långa uppehåll i kontakten. Jag tror att han lever fortfarande, men vi har inte setts på nio år.

 När jag ska besöka sonen och sonhustrun i Lund passerar jag förbi området där vi en gång bodde och på väg till Malmö kör jag ibland in i villaområdet i Hjärup, där vi hade vårt hus.

Så finns en annan del av mig kvar i Oskarshamn i min lägenhet och min balkong, där jag brukade ha lila petunior som doftade så gott.
Ibland när jag kör förbi stan åker jag in och tittar på gatan där jag bodde, kyrkan där jag brukade fira gudstjänst och skolan där jag arbetade.
Så många människor finns kvar i de miljöer jag en gång lämnade.

Det känns bra att dottern numera bor granne med min gamla kommun i Stockholm. Det känns som att komma hem till en del av sitt jag när jag besöker dem. Några trådar som, trots tidsintervallen, har återknutits.

Inga kommentarer: