söndag 12 maj 2013

Risken att vara förtrogen

Det kan hända att en bibeltext är som direkt anpassad för det tillstånd man befinner  sig i. Så kände jag det idag när jag lyssnade på TV-gudstjänsten om Bob Dylan där GT:s text var som en direkt spegling av det jag känner.
Man ska akta sig för sina "vänner" som kan föra försåtligt tal bakom ryggen på en.

Det är en stor risk man tar när man har någon som sin förtrogna. Så klart! Men egentligen bör man alltid notera hur denna person förhåller sig till sina andra vänner. Är det en människa som pratar illa om andra som hon/han umgås med? Är det någon som har en välvillig inställning till sin omgivning, eller är det en person som sätter sig själv i överläge och föraktfullt pratar om andra och andras livsstil?

Du kan ju också notera om den/dem du väljer ut är någon som delar din glädje, eller kanske rent av någon som förstör den. Är det en person som tycker att det är bra att du har framgång i något eller känner du avundsjukan spira och läcka i det som du får höra?

Jag kan väl säga att det inte är så många av mina vänner som har gjort mig besviken, men det är några. Och de som har gjort det har gjort detta med besked! Efteråt har jag inte heller begripit att jag inte tidigare har förstått hur den människan fungerade i sin omgivning.
Men man lär sig, men lär sig, även vid min ålder! Det gäller, som de sade i bibeltexten att se upp!

Inga kommentarer: