söndag 22 november 2015

Skrämmande stil mot elever och anställda

Ann-Louise Trulsson, präst och distriktsordförande i KD Blekinge har föreslagit att man ska lägga ner Sunnadalsskolan i Karlskrona, där hon sitter i Kunskapsnämnden, för att eleverna ska få bättre betyg och för att öka integriteten. Hon tror att Sunnadalsskolan är som Rosengårdsskolan i Malmö, där eleverna har fått högre betyg när högstadiet lades ner och de integrerades på andra skolor.
Trulssons förslag har mötts av kalla handen från andra politiker.

I och för sig är det nog sant att det inte är bra för integrationen att det inte finns några svenska elever på skolan. Men kunde man inte lösa det genom att man placerade dit sådana?

Men sättet att spela ut den här sortens hot- för så ser nog både elever och anställda det- är mycket otäckt, tycker jag. Det tyder för det första på en konstig syn på inlärning, där betygen är det enda saliggörande. Som folkhögskollärare till min utbildning ser jag det inte så. Tvärtom kan betyg vara hämnande för lusten att lära om man inte lyckas få de betyg man önskar, och anledningen till detta kan variera. Det beror visst inte bara på lathet om man inte lyckas.

Ska en krisdemokrat ha den synen på skola och inlärning? Det är ju lika illa som Liberalernas (Folkpartiets nya namn).

Det kan finnas trygghet i en grupp, en trygghet i en identitet. Sunnadalsskolan är känd för sina fina teaterföreställningar.
Betyder inte sådant något?

Inga kommentarer: