måndag 27 juli 2015

Kan prästen neka att döpa ett barn?

Vissa saker borde man skriva upp. Som detta som jag hörde för en kort tid sedan.
En präst hade nekat att döpa ett barn, för föräldrarna ställde inte upp på att vara tillräckligt kyrksamma.
Men vem berättade detta?
Jag tror att jag minns rätt i vilken församling det var...

Det räcker alltså inte att man kan neka människor att bli vigda av en, vare sig de är samkönade eller om det gäller omgifte. Flera skäl? Man kan tydligen neka att döpa barn också!
Kan man neka att begrava någon?

2 kommentarer:

LFL sa...

Jag känner till ett fall, då samtliga präster i den berörda församlingen vägrade begrava en känd ateist med motivering att det vore ett svårt övergrepp mot den avlidne att inte resektera hans egen klart uttryckta vilja att inte ha något med kyrkan att göra.

Du kan inte vara ovetande om de kontroverser som finns inom kristenheten kring barndop. Dopet är instiftat av Gud som en inkörsport till det kristna livet. Eftersom ett nyfött barn inte självt kan uppfylla de förpliktelser, som dopet medför, måste föräldrarna göra det för barnets räkning. Vill inte föräldrarna, och finns ingen annan vuxen i barnets närhet, vilken kan åtaga sig detta, måste dopet anstå tills barnet kan råda över sig självt.

Hanteringen av dopen är en av de få saker, som har blivit bättre i Svenska kyrkan efter skilsmässan från staten. Det är inte bara en liten skara högkyrkliga präster som tar dopet på allvar, utan öht alla präster som själva har en kristen tro av något slag.

nya tant lila sa...

Vad har begravningen av en ateist med detta att göra?
Det är väl självklart att man ska respektera den dödes vilja.

Men barnet som skulle döpas hade väl inte uttryckt att det inte ville bli döpt? Försök att hålla isär olika saker!