lördag 28 december 2013

Var Maria jungfru= oskuld?

Efter det att den tillkommande ärkebiskopen har varit lite otydlig i sitt svar om jungfrufödseln  enligt den kristna tron, har diskussionen om Marias jungfrudom fortsatt på kyrkliga bloggar.
Var Maria jungfru när hon födde Jesus? Eller är ordet jungfru endast en beteckning på en ung kvinna? Förblev hon jungfru efter hans födsel? Hur var det då med hans bröder, som det står talas om i Bibeln?

Jo, det är sant, för er som är sekulära, detta diskuteras på fullt allvar på kyrkliga bloggar! Medan världen går under i ondska och krig!
Och förutom detta får vi det ena vittnesbördet efter det andra om hur egotrippade individer är "fyllda av Jesus". Jag undrar hur den navelskådande Jesus i så fall ser ut? Något missförstånd?

Sedan har vi de kyrkligt vigda som i vackra ord, nästan lyriskt, beskriver sin fina tro! Man skulle nästan kunna tro att de var påverkade i det sinnestillstånd de verkar befinna sig!

Såhär ser inte min kristendom ut! Den är handfast, omvälvande och allomfattande. Den är inte navelskådande och inte full av fina ord.
Vem är det som missuppfattar?
Och inte är det väl konstigt att folk lämnar Svenska kyrkan!

Jag tror faktiskt att människor i allmänhet har viktigare saker att fundera över än om Maria var och förblev jungfru!!!

6 kommentarer:

LFL sa...

Det är faktiskt ingen som hade funderat över detta, som nästan hela kristenheten har trott i alla tider, om ingen hade börjat peta i detta och förnekat det ena undret efter det andra.

nya tant lila sa...

Det är kanske så enkelt som att de som nu ger tveksamma svar är de som har en lite bredare historisk kunskap och känner till att det är vanligt i historien att stora män ansågs vara jungfrufödda också före Jesu.

nya tant lila sa...

"som nästan hela kristenheten trott.." Tror du verkligen att detta gäller hela kristenheten, LFL? Jag tror nog att det är ytterst få, i varje fall i Sverige, som tror på jungfrufödsel!

kyrksyster sa...

Traditionen säger att Josef var äldre och hade ett äktenskap bakom sig. Det skulle alltså vara Jesu halvbröder som sökte honom. Detta styrks av att Jesus lämnar Maria i Johannes vård. Hade hon haft egna barn skulle de tagit hand om henne.

Jungfrufödelsen är svår för många. Men samtidigt så är den väsentlig. Sann Gud och sann människa säger vi. Kunde Gud skapa världen kan han ju också gjort en flicka gravid genom helig Ande.

Katolska kyrkan är tydligare i sin syn än vad vi lutheraner är. Vår kyrka håller öppet att hon skulle kunnat få fler barn-

LFL sa...

Du blandar ihop jungfrufödseln, som du själv helt nyligen har sagt dig tro på, med frågan om Maria förblev jungfru under hela sitt jordeliv.

nya tant lila sa...

LFL, har du inte läst bloggtexten? Förbli jungfru står det ju tydligt! Jag blandar inte ihop något!

Kyrksyster, det där med överlämnandet till Johannes är ju intressant!