lördag 28 december 2013

Från ordning och pålitlighet till kaos och bedrägerier

Man kan öppna famnen och lovorda vår generösa livsstil när vi fyller landet med människor från andra kulturer, men kan man bortse ifrån att vi även får andra kulturers avigsidor till oss genom detta?

Vi som är äldre känner nog ofta inte igen oss i det som sker i vårt land idag. När jag var ung var hederlighet och pålitlighet en självklarhet. Man fuskade inte i skolan, inte om man hade stil i vart fall. Det var en hederssak. Man kunde lita på varandra i ekonomiska överenskommelser och affärer. Nu dräller det in försök till bedrägerier varje dag, inte minst på nätet. Jag har just plockat bort något om en faktura med avsändare Telia, som inte kommer från Telia. Och hur många gånger kommer det inte uppgift om att de har dragit dubbelt vid en betalning på nätet, vilket är en omöjlighet för mig eftersom jag inte betalar via nätet.

Det är osäkert att åka taxi exempelvis i Stockholm, för taxibolagen kan ta vilka fantasipriser som helst. På restaurangerna dräller det av svart arbetskraft. (Hälsokontrollerade?) Gatorna är fulla av tiggare och i parker har det växt upp slumkvarter med tält och skjul. Jag vet inte vad jag ska säga om detta.
Måste vi vara hela Europas samvete?

Det är farligt att vistas ute i vissa områden, men också farligt att vara hemma, inte minst för gamla människor som kan bli rånade och i värsta fall bundna i sitt hem när främmande rånare tränger sig in. Jag öppnar aldrig ytterdörren när någon knackar på den! Och jag har aldrig kontanter hemma.

Rån på gatorna, dråp och mord hör till vanligheterna.

Vi har ett förvandlat Sverige! Vi har fått ett land där omoral och kriminalitet har spridit sig samtidigt som straffen sägs ha blivit lindrigare och lindrigare, och vi ser hårresande domar där människor, som till synes är ytterst skyldiga- inte minst vid våldtäkter- slipper straff.

Jag känner igen bristen på moral från andra kulturer. Man var smartare ju bättre man kunde fuska sade några av mina vuxna invandrarelever till mig på 1970-talet, och jag blev förvånad då! Hade någon blivit förvånad över ett sådant uttalande idag?
Man kunde inte ställa väskan bakom ryggen när man satt på stranden, sade min dåvarande italienske fästman när vi badade i Italien.
Skulle någon ställa sin handväska bakom ryggen idag?
En äldre dam blev bestulen på sin handväska, som hon hade lämnat vid bordet,  när hon hämtade julmaten på ett gemensamt firande i K-na på julaftonen.

Var finns vårt gamla land? Jag saknar det Sverige som jag var barn och ung i!

Inga kommentarer: