tisdag 1 december 2015

Det handlar om demokratin

Ändå sedan 2007 - det kan man se om man googlar mitt namn- har jag försvarat Sverigedemokraternas rätt att bli behandlade som andra partier. Den gången skulle de frysas ut i fullmäktige i Kalmar. Se Thoralf Alfssons blogg, riksdagsman för Sd 2010-2014, där han berömmer mig för mitt demokratiska förhållningssätt. Då var jag själv ansluten till Folkpartiet, det som nu har förvandlats till Liberalerna, de som vill tvinga föräldrarna att dela på föräldraförsäkringen på ett visst sätt. Det är väl liberalt!
Jag har allt sedan dess menat - och kommer att fortsätta att mena-att man inte kan mobba ut och särbehandla folkvalda. Detta är inte minst orätt mot de väljare som de representerar. Man kan tycka vad man vill om andra partiers åsikter, men de ska behandlas med respekt i de sammanhang de representerar sina väljare.

Att det troligen finns stora problem inom Sd har jag aldrig förnekat. Sättet att utesluta medlemmar på löpande band talar säkert om detta.
Detta betyder inte att de ska särbehandlas i riksdagen. Vad är det för trams? Har man koll på hur andra partiers medlemmar tänker och tycker? I SD:s partiprogram finns inget rasistiskt, och det finns säkert de som man kan beteckna som rasister i de andra partierna.

Men det finns alltid människor som bär på någon sorts agg från sitt förflutna och som verkar ta ut detta senare i livet i form av mobbning. Fast sådant folk ska kanske helst inte vara statsministrar. Nog kan man med fog misstänka att det är någon sorts knut som ligger som grund för den mannens märkliga uppförande i riksdagen och i regeringssammanhang.
Jag hörde vad danska politiker sade om detta. Men danskarna har mycket att säga om hur Sverige styrs, verkar det som, inte minst om vår flyktingpolitik.
Den där freden i Roskilde 1658 var nog ödesdiger för en del av oss.


Inga kommentarer: