lördag 5 december 2015

I anonymitetens skydd

På Bloggardag återkommer ständigt diskussionen om det har någon betydelse att människor skriver anonymt. Någon hävdar att det bara är det som skrivs som är viktigt, inte personen bakom det skrivna. Samma någon återkommer gång på gång till vilka erfarenheter jag har, som senast att jag hade varit kyrkopolitiker på lokal nivå. Kul att någon håller reda på vem man är! Varför skriver man så om det inte har någon betydelse vem som skriver vad? Då behöver man ju inte referera till någons erfarenheter, eller hur? Var finns logiken?

Naturligtvis har det stor betydelse vem som skriver vad. Speciellt gäller väl detta idag, då vi vet att det bedrivs ett starkt lobbyarbete på olika håll, och människor är inne under till synes viss, men falsk,  tillhörighet och infiltrerar i olika sammanhang.
Är det utan betydelse om det är en humanist eller en högkyrklig präst som skriver något?
Eller om det är en älskarinna eller en äkta hustru till någon?
Eller en sverigedemokrat eller en vänsterpartist?
Eller någon som har blivit illa behandlad och förfördelad i något sammanhang?
Eller någon som hyser personligt agg till någon?

Självklart har det betydelse! Om man hävdar att det inte har detta, så är det förmodligen för att det skulle skada en själv om man avslöjade vem man var, eller också för att man just är ute för att infiltrera och manipulera!



Inga kommentarer: