måndag 16 juli 2018

Låtsasliv eller IRL

Det är naturligtvis inte bara facebook, utan även  bloggar, som gör att vi kan tro att vi har vänner bland dem som läser- om det nu är andra än robotar som läser.
Människor, som har mer eller bortåt 1000 "vänner" på facebook, undviker jag. De flesta av mina 66 facebook-vänner (jag har minskat antalet) känner jag. Ytterst få har jag tagit in utan att känna dem, men då är det personer som jag kan identifiera, eventuellt någon som känner någon, som jag känner.  Annars är de flesta hos mig släkt eller släkt till släkten, gamla klasskamrater från gymnasiet, gamla arbetskamrater och före detta partivänner, medlemmar i skrivarklubben. Inga gamla kärlekar.

När det gäller bloggen vet jag, som jag har skrivit tidigare, inte så mycket om vilka som läser. Jag vet Elisabeth och kyrksyster, som jag också har privat mejlkontakt med, och så LFL som noga kollar om jag skriver något om honom, som han ska bemöta.

Under Pridedebatten var det många som kommenterade, men annars verkar jag ha blivit ointressant. 
En signatur som hade följt mig i många år, och som var trevlig och positiv, verkar nu nästan helt ha försvunnit. Vet inte om hen läser här längre.

Därför är det intressant när LFL skriver om sina "trogna läsare", men de finns väl i det fördolda, för det är inte några som syns i kommentarsfältet. Inte vet jag om det är samma personer bakom sidvisningarna dag från dag på min blogg om de inte har lämnat kommentarer. Jag får heller inga ip-nummer på kommentarerna, ja, just nu inte ens mejl om dem, för det är något fel på den funktionen.

Men jag betraktar mig inte som någon som har en fan club, som följer mig!

Rent generellt måste man naturligtvis akta sig så att inte bloggandet eller facebookandet ersätter ett riktigt liv. Risken finns naturligtvis om man sitter mycket ensam och dessutom har lätt för att skriva.

Men om en bloggkontakt träder  IRL, då kan det gå så illa som det gick för LFL och mig. Vi skulle nog ha hållit oss till låtsasvärlden. Det hade på sitt sätt varit lugnare, även om debatterna gick höga ibland är också.

Inga kommentarer: