onsdag 8 mars 2017

Imaginära vänner och riktiga

Den digitala världen är märklig. På något sätt är det en låtsasvärld, där vi kan leva i våra fantasier i stället för i en verklighet.
Visst kan man skapa vänner på nätet. Det finns människor som jag aldrig har träffat, men som jag betraktar som vänner för att vi har haft en hel del kontakt under årens lopp, men då gäller det också privat mejlkontakt.
Facebook är ju också ett forum där man själv skapar bilden av sig själv, och där människor kan få en helt felaktig bild av en.

Jag blir lite ledsen när jag ser att människor på fullt allvar betraktar en diskussionsgrupp på en blogg som nära vänner som man förväntar sig ska ställa upp så som vänner förhoppningsvis gör.

Vi måste nog försöka hålla isär det verkliga livet och det imaginära. Nätet är ingen verklighet i den meningen att de kontakter, som bara finns genom diskussioner i kommentarer, är verkliga relationer av kött och blod. Kommentarerna ger en bild av en person, en okontrollerbar bild, dessutom. Vissa debattörer är namngivna och kontrollerbara, andra anonyma och helt utanför vår kontroll.
De verkliga vännerna hittar vi nog i det verkliga livet- när livet är som svårast dessutom. Det är de som inte sviker då!

Inga kommentarer: