tisdag 4 juni 2019

Bara ett skrämmande fenomen

Det som händer runt Greta Thunberg upplever jag inte alls som något positivt. Jag ser det endast som skrämmande. För hur är vi skapade som dras med på det här sättet? Innehållet i fenomenet kan ju faktiskt vara vad som helst. För detta massuppbåd är just ett välkänt fenomen. Det finns i olika former.
Skränande, demonstrerande, stenkastande ungdomar. Gråtande tanter med blommor på någon för dem helt okänds grav. Skrikande och hojtande fotbollsfans. Mobben, som driver mot den mobbade. Och så det stora exemplet på 1930-talet. Därmed ingen jämförelse mellan Hitler och Greta, så klart,  bara med utvecklingen och hur folk dras med.

Greta Thunberg verkar vara en livrädd människa som kanaliserar sin oerhörda klimatångest genom att handla. Men hon drar med sig andra. Säkert skrämmer hennes domedagsprofetior många ungdomar, som tror att deras skola snart ska försvinna, i samband med att hela jorden försvinner. Och hur är det med det politikerförakt som hon ger uttryck för? Det finns ju ingen  som gör något mot klimatet mer än hon, verkar det som. Och nu ska även de som arbetar strunta i jobben och gå ut och demonstrera, tycker hon! Det hela verkar totalt ha stigit henne åt huvudet! 

Nej, bästa läsare, en tjej som, enligt uppgift, förbjuder sin mor att flyga och kollar sina föräldrars inköpskvitton uppträder i mina ögon mycket, mycket märkligt. Märkligt är det naturligtvis också att se sin Aspberger som en stor tillgång. Den verkar ju snarast ge henne ett tunnelseende, som smittar av sig...
Men det är ju skönt att hon betraktas som en Messias av somliga inom Svenska kyrkan! Då kan hon kanske gå på vattnet till USA?

Och förvånad konstatera att planen lyfter och flyger, trots hennes protester!

Jag hör alltså inte till hennes fan club, och jag tror inte en sekund att en 16-åring själv kan åstadkomma detta uppbåd av applåder. Det är nog en stark PR-organisation bakom. Vem sponsrar?

Och är allt detta en kompensation för att föräldrarna numera verkar ha hamnat i medieskugga? Nog kan man undra!

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Håller helt med dig. Greta-kulten är helt sjuk. Hon har ingenting att komma med men vuxna beundrar tokerierna istället för att sätta stopp.

nya tant lila sa...

Ja, nog tycker jag att det är skrämmande!