lördag 15 juni 2013

Nytt liv efter pensioneringen

Faktiskt blev jag lite förvånad igår när jag i mina dagboksanteckningar (mycket summariska) såg att jag faktiskt både hade haft det ganska tråkigt och dessutom hade haft värk i kroppen så sent som i början av år 2010. Det hade jag inte sagt om jag skulle minnas utan anteckningar.

Ni, som är pensionärer, vet säkert hur det är. Man ska göra så mycket hemma, städa och plocka i ordning och sortera när man har lämnat sitt jobb.

Direkt efter det att jag blev ledig började jag läsa en kortare kurs (en sådan där 1/4 dels fart) i fransk litteratur och film på universitetet. Det var svårt för mig, för jag är inte bra på franska, men jag klarade kursen , dock fick jag jobba en hel del.

Sedan började jag läsa grundkursen i latin, och senare har jag läst Tyska för turistbranschen, en halvtidskurs, och Tysk litteratur och film på 1/4 dels fart.
Vad skulle jag, 65-åringen, med språken till? undrade en del.
Och jag deklarerade att jag tänkte jobba som guide. Min gamla, fleråriga reseledarerfarenhet kändes bra att ha i bagaget. Folk log som om jag nog trodde för mycket!

Sedan blev det två guidekurser och efter det en del seminarier i hur man startade eget.
Plötsligt var jag inne i ett helt nytt liv! Det var guidningar och konferenser och massor av trevliga människor, inte bara bland gästerna, utan också bland dem man träffar i länet.

Jag har guidat katoliker från Tyskland, körsångare från Tyskland och Sverige, politiker från Tyskland, utländska konferensdeltagare från högskolan, kriminologer från hela världen, folk på Landsbygdsriksdag från hela riket, resebyråfolk och journalister från Österrike, skolklasser och vanliga, blandade grupper.

Den skepsis en del i bekantskapskretsen hade mot att en äldre dam kunde jobba som guide visade sig felaktig.
Jag har inga problem att få uppdrag. Tala om ålder! Jag har fyllt 70 år! Nej, jag tror inte riktigt på det där ålderssnacket, åldersdiskriminering  har jag aldrig märkt något av i mitt eget liv.

Bilden är från supén vid Landsbygdsriksdagen i september förra året.


Inga kommentarer: