fredag 14 juni 2013

Miljöpartiet- en fara för svensk industri?

Tongångarna om ett regeringssamarbete mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna väcker alltid min stora förvåning.
Fortfarande lever jag i uppfattningen att Mp är ett borgerligt parti, så som vi såg det under min egen sossetid. Och jag kan inte heller förstå hur ett parti som värnar jobb och framåtskridande, som S säger sig göra, ens kan tänka tanken att ha med ett parti med en hutlös energipolitik med pålagor och skatter, som troligtvis skulle lägga sordin på både näringsliv och privata möjligheter att förflytta sig med bil i glesbygden. Mp är ju totalt ansvarslösa i sina idéer!
Inte bättre är det med deras öppna gränser i landet. Hur skulle det vara i landet med öppna gränser för inflyttning hit? Absurt!

Snart verkar det väl som om arbetsbristen till stor del handlar om en arbetsbrist för svenskfödda arbetare. Det lär ju drälla av folk från de baltiska staterna och från Polen som utför jobb som tydligen inte är till för svenska arbetare längre!?
Vad händer i det här konstiga landet numera?

1 kommentar:

LFL sa...

Här måste man faktiskt berömma Kd, som en gång i tiden stödde linje 3 i folkomröstningen, och ville avveckla kärnkraften på bara tio år. Då fanns ännu inte dagens långvariga erfarenhet av kärnkraften. Det hedrar Kd att man har tagit lärdom av den verklighet, som har varit, och ändrat sig.

Det borde Mp-diggande sossar och vänsterpartister också göra. Jag kan hålla med om att det är vänsterpolitik att vara motståndare till privatägda kärnkraftverk, men inte att vara motståndare till kärnkraften som sådan.

Det är rent bedrägeri att en övergång till en mindre effektiv energiproduktion, kan ge vinster som betalar "den gröna omställningen". Några få nya jobb som vindkraftmontörer under en övergångstid, men sedan är det slut på sötebrödsdagarna.

Den grekiska krisen har säkert i hög grad förvärrats av osäkerheten om Europas framtida energiförsörjning. Grekland har praktiskt taget ingen inhemsk energiproduktion, utan är helt i händerna på den ryckiga internationella energimarknaden.

Greklands enda egentliga naturtillgång är bauxit, som är ett grundämne för aluminiumframställning, som emellertid kräver extremt mycket energi.

Sveriges enda aluminiumsmältverk ligger i Sundsvall.

Företagsledning var från början helt emot en lokalisering till Norrland, med sina långa avstånd till exportmarknaderna, men tillgången till billig elenergi blev avgörande. Detta är en industri som Mp vill driva ut ur landet, med motiveringen att elförbrukningen per invånare i Sverige är högre än i exempelvis Grekland.

Vad händer med den energikrävande industrin i Norrland, om all vattenkraften ska användas som ersättningskraft för vindkraften under vindstilla dagar, vilket blir fallet efter en eventuell nedläggning av de sydsvenska kärnkraftverken.

Och hur ska alla arbetskraftinvandrarna, som Mp vill locka hit med icke-bindande anställningskontrakt, försörjas om vi driver den industri ur landet, som har den högsta produktiviteten per arbetstimme?

Kd har klart bättre förstålse än Mp för sambandet mellan produktion och konsumtion, och vore därför en mer självklar samarbetspartner än Mp för ett arbetarparti. För S har väl inte abdikerat från rollen som arbetarparti till förmån för M, eller?