fredag 21 oktober 2016

En mycket sevärd film.

Såg ni filmen om Lars-Inge Svartenbrandts dotter, "Pappas flicka" på SVT? Om inte, se den om den går i repris! Den är mycket sevärd.
Den skildrar den komplicerade kärleken till en far, som hon samtidigt betecknar som psykopat, och hur hon pendlar mellan hopp och förtvivlan i sitt förhållande till honom.
Problematiken är välkänd, även om naturligtvis Svartenbrandt var extrem. Vi har alla hört talas om kvinnor som väntar på sin man eller pojkvän utanför fängelset när han kommer ut efter att ha suttit där för misshandel av henne. Detta kan tyckas oförklarligt för många.
Relationer är sällan svarta eller vita. Hoppet kan leva länge om att förbättringar ska ske. Fast jag tror nog att om man inte är i beroendeställning till en person som har psykopatiska eller narcissistiska drag, då ska man nog dra snarast möjligt när man inser detta, för de ränderna lär aldrig gå ur, och det blir bara förlorad tid i den sortens relationer. Tiden kan användas bättre.

1 kommentar:

LFL sa...

Har sett filmen på nätet, och den visar "psykopatiska drag" när han druckit stora mängder alkohol (två karaffer vin), inte annars. Han har därmed uppfyllt kraven för (tvångs-) vård av missbrukare enligt kriteriet i LVM 4c§, Men enligt filmen har detta inte ens övervägts, utan det har varit fängelse direkt, varefter han blivit utsläppt ur fängelset tydligen utan några restriktioner alls i fråga om alkohol.

En sådan person kan troligen vårdas i frihet med restriktioner, under förutsättning att han följer restriktionerna. Under sista tiden av sitt liv, när han bodde i Kopparberg, råkade han i slagsmål på någon krog där. Tragiskt. Dottern hade förtjänat att få hem en nykter pappa, d.v.s. den pappa som hon älskade.

Vin § sprit-lobbyns förnekande av alkoholens skadeverkningar, som man bortförklarar med att våldsbenägna missbrukare är "sjuka", har skördat ännu ett offer. Om Svartenbrandt över huvud taget kan anses ha varit sjuk, så har sjukdomen varit att han inte har "tålt" alkohol. Detta förnekande har nu lett till att landstinget i Örebro län, där Kopparberg ligger, inom kort kommer att börja dela ut fria sprutor till missbrukare.

Detta kommer otvivelaktigt att sänka kostnaderna för missbrukarvården. De tidigare LVM-hemmen i Örebro län används nu som flyktingförläggningar. Så låt missbrukarna supa och knarka ihjäl sig!?