tisdag 21 januari 2020

När fb blir livsinnehållet

Eftersom jag tycker att det är lite intressant att se hur andra i min ålder lever sina liv, är jag med i ett par fb-grupper för äldre. Det är mest tanter som figurerar där.
Ett par har facebooken som en sorts dagbok, och man kan undra om det är tvångsmässighet som gör att man skriver ner exakt vad man gör under dagen, när man har städat, vad man har ätit till middag och när man har varit på pensionärsmöten etcetera Man kan också lägga ut sina egna och äkta hälftens sjukdomar till allmänt beskådande.
Men ibland ser man med kuslighet hur sårbara vi är i våra liv och att det verkligen inte är givet att föräldrar överlever sina barn. Det finns många, djupt tragiska historier som man delger gruppen.

En av dem som är i den här gruppen lever varje år några månader på G.C. (är det stora bokstäver.) Annars brukar hon cykla runt i kommunen i Skåne, där hon har ett hus. Troligen har hon ingen bil. Ibland får hon för sig att någon är avundsjuk på henne, och då blockas denna.
Jag har haft en del övrig kontakt med henne för hon ordnade en träff i Skåne, som jag hade tänkt vara med på, men det gick sedan inte.
Nu lade hon ut bilder från boendet och några naturbilder från G.C, men  i övrigt var det mest att hon drack mjölk på morgonen och vin på eftermiddagen, och så sade hon sig vara positiv (men kanske var hon inte det när hon blockade folk) och skrev att vi skulle ta hand om varandra.
Jag gillade att läsa hennes inlägg, men när hon fick för sig att en medlem, som hade träffat en ny kärlek i gruppen, och meddelat henne att de hade förlovat sig, var avundsjuk och skulle anmälas till fb för att hon hade skickat ett meddelande (helt oskyldigt, för hon visade det) till henne på Messenger, tyckte jag att tramset gick över gränsen, och satte in ett inlägg med gratulation till de nyförlovade.
Troligen var det detta som gjorde att hon blockade mig. Något annat kan jag inte tänka mig.  Jag förstod inte varför jag inte längre kunde se hennes inlägg och gick ut med en fråga om var hon fanns. Tog för givet att administrationen hade plockat bort henne eftersom hon flera gånger namngivit och förtalat andra. Men då insåg jag att jag var blockad av henne.  Det visade sig sedan att så där gjorde man i gruppen om man ville utestänga någon.
Vilket genuint trams!
Man måste tro att ens inlägg om falukorvar och "God morgon" och "God natt" är mycket spännande, för det är ungefär på den nivån det ligger. Mest är det alltså tanter som skriver Man betraktar andra medlemmar som sina vänner. Fb-vänner kan jag tycka är ok, men därifrån till Vänner är det ett stort steg för mig, om man inte verkligen känner varandra IRL så att säga.
Efter diskussion om blockande igår, trädde Administrationen in med storsläggan och hotade oss med uteslutning om vi inte slutade Här fick tydligen inga budbärare yttra sig!
Ack ja! Nog kan man göra sig viktig och betydelsefull i alla möjliga konstiga roller.
Men inte känns gruppen speciellt värdig att vara i! Jag kommer att ligga mycket lågt framöver.

Inga kommentarer: