torsdag 16 november 2017

Ibland blir det bara pinsamt...

Jag håller verkligen med om att det skulle vara bra med en litteraturkanon, det vill säga svenska klassiker som elever i skolan skulle läsa. På min tid gick vi noga igenom litteraturhistorien i realskolan och på gymnasiet.
Det är alltså rätt av de politiska partierna att hävda att man ska ha en sådan, tycker jag. Samtidigt borde man veta vad man talar om. När en partiledare till ett av de partier som är inne på den linjen inte vet vem som har skrivit "Gösta Berlings saga" och "Giftas" då känns det mycket pinsamt när man sitter framför TV-rutan. Dags för litterär bildning? Och vad har de (inte) lärt sig i skolan? Kan några verk vara mera klassiska än de och några författare i svensk litteraturhistoria vara mera kända än Selma Lagerlöf och August Strindberg?

3 kommentarer:

LFL sa...

Detta är nationalromantik, som var en genre som slog igenom i slutet av 1800-talet /början av 1900-talet:

Den röda stugan under björken nere vid sjön med en ko betande på ängen.

Detta är också nationalromantik:

Beduintältet under palmen nere vid oasen med en kamelkaravan i öknen.

Om man har gått i skolan i ett annat land än Sverige och har lärt sig det landets konst och litteratur, så duger det plötsligt inte för att räknas som bildad, utan man ska tenteras i något slags svensk konst- och litteraturkanon för att få ett permanent uppehållstillstånd, även om man i övrigt uppfyller villkoren för det.

För mig är detta rent kulturförtryck, som leder till motstånd, d.v.s. invandrare går till överdrift i försvaret av sin egen kultur och därtill kopplat de seder och bruk som är kopplade till den. Alla överdrivna krav att invandrare ska "anpassa sig" till vårt samhälle är kontraproduktiva och leder till ett splittrat samhälle med rasmotsättningar och stadsdelar dit svenska myndigheter inte är välkomna utan möts med stenkastning.

Många invandrare har av egen nyfikenhet och helt frivilligt lärt sig en hel del om svensk konst och litteratur och har lyckats väldigt bra inom kultursektorn i Sverige. Vi har faktiskt det motsatta problemet. Att svenska ungdomar inte får lära sig någonting om svensk historia, svensk kultur och litteratur, eftersom det stämplas som nationalism och rasism. När ledande politiker, som är födda i Sverige av svenska föräldrar, är så okunniga om sitt eget land som EBT, är det hög tid att VI SJÄLVA vårdar vårt kulturarv.

I stället för att kräva av invandrare att DE ska byta sitt kulturarv mot vårt. Alla som för 10 - 20 år sedan hyllade "mångkulturen" vill idag tydligen göra alla kulturellt urarva. "Mångkulturen" ska ersättas med en nykonstruerad monokultur, med smala fragment av klassikerna, som mest används för övningar i normkritik.

En "litteraturkanon" är orätt på alla plan.Kulturskymning med några få lysande fixstjärnor, som tränger igenom kulturlöshetens töcken.

nya tant lila sa...

Jo, Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga" är nationalromantik, men knappast Strindbergs "Giftas"!
Jag vet inte var du får det ifrån att man ska tentera litteraturhistoria för att få svenskt permanent uppehållstillstånd. Det har jag aldrig hört. Bara att man ska ha svenskkunskaper.
Den litterära kanonen var, vad jag förstår, tänkt för skolorna, och har inget med permanent uppehållstillstånd att göra. Det är väl naturligt att man läser litteraturhistorien i det land man befinner sig i!
Och EBT:s egen okunskap visar ju att det behövs en sådan!

nya tant lila sa...

Jag har väl inte skrivit ett enda ord om några invandrare! Jag förstår inte alls vad din kommentar, LFL, handlar om i förhållande till mitt inlägg, för det är ju knappast en kommentar till detta.