söndag 29 april 2018

Nu blommar det i trädgården!




När polityren flagnar

Jo, visst är det bedrövligt när något som man har värderat och sett upp till plötsligt har sjunkit till bottennivå. För så är det naturligtvis med Svenska Akademien för många av oss. (för alla?)
Det löjligaste av allt i det hela är naturligtvis att den så kallade kulturprofilen nekar till alla anklagelser. Är han senil på något sätt? Och är hustrun Katarina Frostenson kvar hos honom?




Biljetter 2002, när jag var där med dottern, som var där 2017 också.


Björklund nedvärderar vanliga jobb

Nog kan man tycka att Jan Björklund har en konstig samhällssyn. För det första verkar han tycka att alla människor ska kunna och vilja att göra vad han ser som en klassklättring. Det verkar som om han inte alls har någon respekt eller tycker att "vanliga" jobb är värdefulla.
För det andra verkar allt handla om pengar. Bara man öser på med x antal tusenlappar kommer lärarjobbet att bli attraktivt till exempel. Han tycks inte ha förstått att det med all sannolikhet är arbetsbördan och det snurriga arbetsinnehållet, där så mycket handlar om dokumentation i stället för undervisning och respektlösheten, som finns inom skolan, som gör att lärarna flyr.
Sjuksköterskorna sägs ha låg lön. Har de det fortfarande? Kolla lönestatistiken! Men inte heller där handlar det väl främst om pengar.
Människor vill orka med sina jobb och sin tillvaro i övrigt! Mot en odräglig arbetsmiljö hjälper inga tusenlappar.
Och så skärp dig, Lars Björklund och respektera alla jobb! Människor lever inte bara för att komma "högre"! Det är kanske inte där livskvalitén finns!

lördag 28 april 2018

De som ville, men inte kunde...

Förmodligen är det så att alla vi som har varit i ledande positioner har insett dilemmat i dessa. De är inte lätta att inneha!
Det finns människor som är glada över att någon finns i ledningen, men så finns det de som man måste akta sig för. Detta är de som gärna hade velat ha en ledande position själva, men inte har lyckats uppnå den. Jag har själv sett flera sådana kvinnor, när jag har varit chef. 
Så kan de i stället försöka ta en sorts informellt ledarskap och ställer till det på arbetsplatsen. 
Många chefer kommer utifrån. Kanske finns det någon på platsen som inte fick tjänsten eller ångrar att hen inte sökte den.
Ibland  när jag har sett turbulens någonstans har jag tänkt att ja, nu kommer den personen snart bort och fram kommer det troligen en intern sökande. Och så rätt jag har haft många gånger! Ända upp på biskopsnivå!!!

Tyck som jag- annars spottar jag på dig!

Att åsiktskorridoren i Sverige är trång, därom råder ingen tvekan! Men nog blir man bedrövad när man hör och läser om vad de folkvalda utsätts för.
Just nu är det Annie Lööf som blir bespottad. Hon står nämligen för ett förslag som inte passar en del. För detta anser dessa sig ha rätten att spotta på henne och trakassera henne. Flera politiker berättar om hur de är vana vid sådant!

Men detta är ju inte klokt! Det är inte så en demokrati fungerar! I en demokrati respekterar man varandras åsikter, även sådana som inte stämmer överens med ens egna.
Det är inte konstigt att så många politiker hoppar av sina uppdrag!
Vart är vi på väg?

onsdag 25 april 2018

Nedvärderingar påverkar

Det är obehagligt att bli utsatt för nedvärderingar. Man känner av dem även om man inte tycker att de har med verkligheten att göra.
Jag minns ännu hur jag kände mig när sådana sköljde över mig i debatten som följde när jag hade kritiserat Prides utformning, osakliga och förvrängda kommentarer och påhopp och rent personliga påhopp. Man blir nästan skyddslös inför sådant! Hur försvarar man sig mot lögner?

Så kan det också vara i det privata livet. Saker som sägs kan vara hur befängda som helst, men ändå känner man av dem.
Om man märker att någon i ens vänkrets eller i en nära relation vill få en sorts övertag genom att ge en negativa epitet, ska man nog dra. Så fort som möjligt! Ingen mår bra av en förstörd eller skadad självkänsla!

tisdag 24 april 2018

Tekniken igen!

Jag tyckte att det var konstigt att datorn aldrig visade på uppdateringar, när jag skulle stänga av den, som den har brukat göra. Kollade Windows update och såg att den inte fungerade, och att inga uppdateringar var gjorde på flera månader.
Fick tips på facebook- tack för det, Vally!- om att googla. Borde ha förstått detta själv! Men jag hittade hjälp och felet rättade till sig.
Sedan började det! Det fanns fjorton icke-gjorda uppdateringar!
Slutade kl. 03.10 i natt! Nu är det fixat!

söndag 22 april 2018

Genom historien ser vi nutiden

När jag 2010 gick mina guideutbildningar var det många pusselbitar som föll på plats när jag studerade den blekingska/skånska historien. Saker har en tendens att hänga med framåt i tiden. Då förstod jag varför det fortfarande finns en motsättning mellan folk i Ronneby och folk i Karlskrona till exempel. Och när högskolan i Ronneby togs ifrån oss och gick upp i Karlskronas avdelning, då var detta ungefär vad Ronnebyborna   kunde förvänta sig av århundradens oförrätter, som man har upplevt det. Så var det nog!
På samma sätt tyckte jag i Småland att den gamla gränsen mellan Danmark och Sverige på något sätt verkade leva kvar. Söder om länsgränsen var det främmande folk.
Historia är spännande! Historielöshet kan vara farligt! I vår snuttifierade tid är det viktigt att vi ser till att historiemedvetenheten lever.
Det gläder mig därför att jag nu är intagen i sammanhang där man vårdar vår historia.

lördag 21 april 2018

S:t Knuts gille

Idag har jag blivit intagen i S:t Knuts gille vid en högtidlig ceremoni i Heliga kors kyrka i Ronneby. Vi var åtta recipiender, fem kvinnor och tre män. Efter kyrkan  var det supé på Ronneby Brunn, och sedan var det dans, som jag dock avstod ifrån.

'''



onsdag 18 april 2018

Ett liv utan framtid

Som rubriken säger har jag börjat känna det alltmer. Framtiden är bakom, nu finns det inget att planera för, bara närliggande småsaker som för att hålla Skrivarklubben igång, vilket i och för sig är trevligt.
Men det är ju jättestor skillnad mot när jag gick i pension för snart tio år sedan och sedan läste franska, latin och tyska vid universitetet och gick två guideutbildningar plus Tyska för turistbranschen vid Linnéuniversitetet i Växjö. Tänk då körde jag i vinterväglaget in till Karlskrona för föreläsningar.
Jag gjorde många trevliga guidningar flera år efter. Nu vågar jag inte boka in något. De senaste åren har jag lämnat över inbokade guidningar till andra.
Det känns som om kroppen rasade efter 70. Vad ska det bli av detta? 

Fast idag har jag skickat iväg två inbjudningar till berättarträffar. En är i Hällevik/Nogersund. Hoppas de blir av!


Var kommer den moralen ifrån?

När jag arbetade som reseledare i slutet av 1980-talet brukade jag säga att utmärkande för oss svenskar var att vi var hederliga. Om  någon väntade med en betalning för något, kunde man vara säker på att man fick pengarna senare. 
Hederlighet verkar det onekligen inte finnas så mycket av idag!

Tanken att då fuska för att komma in på högskola/universitet är helt absurd. Sådant gjorde man bara inte, i  vart fall inte bland människor som jag umgicks med.
Nu betalar man,  enligt uppgift,  170 000 kronor för att få alla rätt på ett högskoleprov.
Men vad hjälper det? Attraktiva utbildningar kräver i allmänhet goda förkunskaper. Sådana får man inte genom att fuska på ett prov!
Så, de som har fuskat sig till en plats kanske inte vet vad de gör!
Man ska inte bara komma in på universitetet, man ska komma ut därifrån med en examen också! Det är inte alltid så lätt!

1999 började jag läsa tyska på högskolan. Vi var tolv i gruppen  när vi började. Efter två terminer var vi tre som hade klarat kursen! Man ska, som sagt, alltså inte bara komma in, utan också komma ut!
Men var kommer den dåliga, nutida moralen ifrån? Är den möjligtvis importerad?

lördag 14 april 2018

Ännu värre; jäviga journalister också!

Stina Otterberg,45 år, en journalist i DN har skrivit och tagit ställning i konflikten i Svenska Akademien, bland annat för Katarina Frostensson. Jag är inte speciellt bevandrad i kändisskvaller, så jag visste inte igår det jag vet idag, nämligen att denna kvinna har ihop det, det vill säga är särbo med, den 24 år äldre Horace Engdahl.
Finns det inga gränser för deras jäv? Detta är inget som är bra för DN:s goda rykte, inte!!! Och så klart inte för Svenska Akademien heller, men där kan det väl inte bli mycket värre än det redan är! Eller?

fredag 13 april 2018

Mitt stöd för Sara Danius!

med min 25-åriga knytblus!



Sveriges kulturella anseende är grovt skadat!

Skandalen i Svenska Akademien har naturligtvis skadat Sveriges kulturella anseende mycket grovt! Det som har hänt genljuder ju nu i hela världen.
Plocka bort de åtta som står bakom detta! De är inte värda att företräda den svenska kulturen längre!
Nu ska jag äntligen hämta in BLT och SvD! Jag har nog också en gammal knytblus!

En olustig morgon

I morse vaknade jag med en stark känsla av obehag efter händelserna i Svenska Akademien igår. Hur kunde det snurra till sig på detta sätt att två kvinnor fick gå i kölvattnet av att en man hade burit sig illa åt?
Gubbväldet kan vara genomsyrande stort!
Gamla trauman och minnet av känslan av rättslöshet och kompakt motstånd dyker naturligtvis upp vid sådana tillfällen.

Men Sara Danius får massivt stöd från många, många.
Nog är det Horace Engdahl och hans team som har gjort bort sig!?

 Så var det med den ärevördiga institutionen!



torsdag 12 april 2018

Vi är där varje år på Högtidssammankomsten

Skrivarklubben i Blekinge ger förslag till stipendiat för det så kallade Kallebergerstipendiet, som delas ut av Svenska Akademien. För detta får vi varje år två biljetter till Högtidssammankomsten den 20 december. Jag var där 2002 tillsammans med min dotter, som också är medlem i klubben, och 2017 var min dotter där igen tillsammans med sin särbos mor. 
Det är klart att denna koppling, och det faktum att flera av oss har sett flera ledamöter i levande livet, så att säga, och hört deras tal, gör att vi känner oss engagerade i det som sker.
Själv känner jag idag en stor trötthet och ett stort obehag efter händelserna.




Men hur landade det hela på Sara Danius?

Man borde väl inte vara förvånad, men ändå...
Hur kom hela denna soppa med en sextrakasserande äkta make till en av ledamöterna att i slutänden hamna på den ständiga sekreteraren och få henne att gå!?
Ja, så blir det när det finns illvilliga människor med i spelet med en dold agenda!
Botten, absoluta botten! Vad är det för folk i Svenska Akademien?

Svar idag

Idag har Bengt Olof Dike svarat mig i Sydöstran på varför han tycker att M och KD ska gå ihop i ett parti.
Det svaret räcker. Jag förstår inte riktigt varför han har sådana synpunkter på de här två partierna. Vad jag vet är han inte involverad i  något av dem- längre. 
Och jag tror inte att KD hittar på en sådan dumhet!

tisdag 10 april 2018

Javisst, Sara Danius är ju kvinna!

Kulturfolk är svåra att arbeta med sade en journalist till mig för en tid sedan. Jo, det vet många av oss.
Nu ska de ledamöter i Svenska Akademien, som röstade för att Katarina Frostensson skulle vara kvar, ha möte om förtroendet för Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Hur har allting nu kommit att landa på henne? Och varför tog Horace Engdahl tillfället att öppet kritisera henne? Hon kan väl inte hjälpa hur andra ledamöter tar ett nederlag i en omröstning!
En reporter frågade ikväll Leif Pagrotsky om han hade sett något liknande detta.
Tja, det är klart att detta är på hög nivå, så att säga, men detta mönster, samma mönster fast på mycket lägre nivå, har nog många av oss, som har jobbat med kulturfolk, sett många, många gånger. Nu blir alltså en från början oskyldig person plötsligt till syndabock, så nu vänds allt mot henne!
Hade detta hänt om hon var man?

Mitt svar till Dike om M o KD

Bengt-Olof Dike, debattör och kyrkopolitiker, föreslog i måndagens Sydöstran att M o KD skulle slås samman.

Mitt svar på detta finns nu på 
www.sydostran.se    se Insändare långt ner på hemsidan

Varför lämnar inte Katarina Frostensson Svenska Akademien?

Det blir tydligen värre och värre inom Svenska Akademien. Nu har Horace Engdahl, tidigare ständig sekreterare, gjort ner Sara Danius offentligt. Detta drabbar givetvis inte henne, utan bara honom själv! Vilken bedrövlig stil! Man kan ju inte låta bli att tänka på vad Ebba Witt Brattström, tidigare gift med Horace Engdahl, brukar undslippa sig om kulturmän och om Svenska Akademien!
Men de flesta av oss undrar väl varför inte den naturligaste lösningen kommer. Katarina Frostensson måste naturligtvis lämna Svenska Akademien efter allt som har kommit fram av läckage och ekonomiska brödraskapsaffärer!
Varför går hon inte själv? Skäms hon inte? Naturligtvis kan hon inte rå för sin mans sexuella utsvävningar, men i de andra delarna är hon ju ansvarig. Eller?


lördag 7 april 2018

fredag 6 april 2018

Pizza med vänner

Idag har jag blivit bjuden på lunch av två vänner här på byns pizzeria.
.

onsdag 4 april 2018

Jag flyttade tvärtom

1979 kom jag - och vår dotter- från Hjärup mellan Malmö och Lund till Blekinge i jobbet. Jag hade då blivit föreståndare för de korta kurserna och lärare på folkhögskolan i Bräkne - Hoby.
1982 byggde jag hus.Så nu har jag haft huset i snart 36 år, även om det endast var fritidsboende medan jag arbetade som rektor uppåt landet i åtta år.
Jag flyttade alltså, i motsats till andra, från storstadsområdet Malmö/Lund och senare från Stockholm hit till byn. Annars brukar det ju vara tvärtom.
Och? Tja! Jantelagen i länet är besvärande. Men mycket annat är enklare. Ett par minuters väg med bilen till affären, vårdcentralen och tåg och buss. Inga problem med parkeringen. Folk vet ofta vem man är.Man bör passa sig mer än i storstaden, där ingen bryr sig. Här glöms inget!
Numera upplever jag stressen starkt när jag besöker mina barn i de stora städerna. Och bara detta att hitta en parkeringsplats utanför deras bostäder! Stressigt!
Igår körde jag 52 mil på 6 timmar och 25 minuter med fem minuters rast vid Brahe hus.
Så idag är jag trött! Man är ju en varannan dags människa, som jag brukar säga. Fast jag har fått jobba med en del för Skrivarklubben och KD ändå idag.

Nytaget

Nytagen bild på besök hos släktingar på Östermalm.

söndag 1 april 2018

Social påsk






Godiset får jag äta sparsamt av!


Men ost går bra...


Nyfiken, men fortfarande  rädd!