måndag 19 december 2016

Att vara ägd

I år känner jag mig ovanligt uppstressad inför julen. Detta trots att jag de senaste åren har firat jul i lugn och ro. Men julen känns alltid kravfylld ändå.
I det kvinnomagasin jag läser skriver man om kläder till "julens alla fester", och jag undrar vilka det skulle vara. Spf:s julbord kanske? 
Jag undrar hur många människor som inte längre firar jul med hela tjocka släkten. Jodå, jag har en ganska stor släkt, men den bor utspridd på olika håll i landet och genom att jag själv har flyttat och åldern gör att det inte är så lätt som förr att köra iväg på kanske hala vägar, så är det lättare och bättre att ta det lugnt.
Men visst hade det varit enklare för gamla människor att bo ihop i stället för att bo på många mils avstånd,men...

Kan man äga en annan människa? Nej, det kanske man inte kan, men ännu kan man se förhållanden, där man verkar göra just detta.
Mina föräldrar träffades när mamma var 17 år och pappa var 21. De levde tillsammans till hans död när han var 85,5  år gammal. De hade alltså en 64- årig relation i vilken de hade varit gifta i mer än 55 år. Nog är det då lätt att utveckla känslan av att vara ett och att äga varandra!
Så vill jag inte leva! Jag vill inte vara i tvångsdräkt. Det var andra tider och inte så lätt för kvinnor att vara självständiga, men bilden jag har av min mor är hennes rastlöshet de dagar hon inte jobbade.
Vi bär alla ett bagage som vi har fått av våra erfarenheter. På gott och ont! För mig framstår den i många avseenden bekväma borgerligheten som förkvävande.



Inga kommentarer: