tisdag 2 mars 2021

Ordmissbrukare

Det finns en dikt av Birger Franzén som beskriver orden.  Orden är mäktiga, skriver han. Man kan starta krig och sluta fred med ord, man kan smeka med orden, mjukare än med handen, och man kan slå med orden. I slutet av dikten uppmanar han oss att använda orden väl och att använda orden.

För mig har orden stor betydelse, Och jag blir mycket  bedrövad när jag ser hur någon missbrukar ord.

Vi har väl alla hört dem som tar emot priser på olika mässor hojta om hur jävla stolta och jävla glada de är, något som bara är ett tillfälle då man offentligt vräker ur sig svordomar.

Men nu finns det ett annat ofog ett missbruk som inte minst breder ut sig på sociala medier. Man delar hjärtan, pussar,  komplimanger och löften om att man tänker på någon utan urskillnad. När detta  bruk, eller missbruk, blir omfattande har ju orden från den eller de personen/ personerna totalt förlorat sin betydelse. De har blivit till nonsensord, någon sorts tom jargong. Inget som någon tar på allvar. Det hela har blivit till en sorts ordmissbruk.

Är du en person som är missbruksbenägon ska du kanske se upp.  Tidigare eventuellt missbruk som alkoholmissbruk, drogmissbruk, sexmissbruk, relationsmissbruk, shoppingmissbruk, det finns många, har kanske ersatts av att du har blivit en ordmissbrukare i stället. Beroendet har ju en tendens att förflytta sig till nya domäner. Så se upp!



g  

Inga kommentarer: